Orkanen Emil vil gjøre ødeleggelser for millioner

Orkanen «Emil» kommer fra Skottland og vil sveipe over Vest og Sør Norge, samt nå både Sverige og Danmark med full styrke om kort tid. Det er ventet vindkast opp mot 40 meter i sekundet som betyr orkan styrke.  

Man kan lite gjøre med naturkreftene. Allikevel bør man sjekke rundt hus, låve eller garasje. Det ikke «Dagmar» tok kan «Emil» få tak i. Det kan være meget farlig å gå ut når stormen, med orkan i kastene herjer som verst. Derfor haster det veldig med å få skalket lukene.

EKSTREMVÆR: «Emil» er på vei, og folk i agderfylkene må forberede seg på ekstreme timer i kveld. Satellittfoto: meteorologisk institutt.

Satelittbilde fra orkanen «Emil» på vei til Norden Satellittfoto: meteorologisk institutt.

Det er bare få dager siden orkanen «Dagmar» gjorde skader for mange millioner kroner over store deler av Norge.

«Trafikverket» i Sverige har allerede innstilt både tog og ferger på vestkysten. Det er høy beredskap og det er stor sjanse for at orkanen «Emil» vil være så farlig at mange broer i både Norge og Sverige kan bli stengt.

Wales og Nord-Irland, hvor britiske Met Office har bedt innbyggerne om å forberede seg på ekstremvær. Allerede er det ifølge Sky News registrert vindkast på opp mot 100 kilometer i timen, og det regner kraftig. Dessverre meldes det om et dødsfall foreløpig fra Storbritannia.

– Dette er ekstremt til å være Vest-Agder. Vi er litt bekymret for trykkforskjellen i vindkastene, og hva dette vil gjøre med bygg og materialer. Inn over land er det ventet store trykkforskjeller mellom bygninger, og når trykket skifter på kort tid, vil det kunne lage store skader, sier meteorolog Bjart Eriksen til NRK.no.

«Emil» har beveget seg i stor fart, og har bare brukt ett døgn fra New Foundland og over Atlanterhavet.

– Det har gått veldig raskt, og den er fortsatt i utvikling. Det betyr at den fortsatt er ung og sprek og litt uberegnelig, og kan gå litt nord eller sør for det man tror. Det er også derfor det er så mye vind, forklarer meteorologen.

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.