Uansett hva du spiser så påvirker det kroppen din på en eller annen måte. Spiser du usunt så går vekta opp. Dessverre så er det en trend i Norge at stadig yngre mennesker sliter med overvekt.

Kombinasjonen dårlig kosthold og for lite eller ingen mosjon er hovedårsakene til at mange unge har problemer med å holde en normal vekt i forhold til sin alder.

-Dessverre fører overvekt med seg sosiale problemer både privat og på skolen. Den som trodde mobbingen var fjernet fra den norske skolen må bare tro om igjen. Det er kanskje mer mobbing enn noen gang i den norske skolen.

Jeg vil anbefale en av mine favoritt bloggere, Helene Drage. Hun skriver om trening og litt om kosthold. Her forteller vakre Helene om egne erfaringer rundt sin trenings-hverdag.

-Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt er også anbefalt å spise i moderate mengder, og fettet du bruker bør være sunne matoljer og myk margarin.

Et viktig punkt for alle som ønsker å være sunn og frisk, sett bort i fra hva man spiser. er å bevege seg nok. Bruk minimum 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange.

På den måten holder man seg i form og forbrenner mer kalorier enn man spiser.

– En nyere britisk rapport viser at om lag hvert tredje barn i EU nå er overvektige eller fete. Det er alvorlig. Helsedirektoratet gjeninnfører nå systematisk veiing av skolebarn i Norge. Det er 3.- og 8.-klassingene som skal veies.

Helsesøstre har allerede gått ut for å erklære at de sier nei til å veie og måle skolebarn med mindre de får tid til å følge opp de barna som har et fedmeproblem.

Alle mennesker skal kose seg innimellom, men det er hverdagene som er viktige- de er det som kjent flest av. Allikevel må man gjøre grep til hverdags om noen  i familien er overvektig.

Som foreldre har man faktisk ansvaret for at ungene får i seg nok næring, riktig mat til riktig tid. Det er enklere enn mange tror å spise riktig.

Lager man sunn og energirik mat til egne barn så vil man på gjøre ungene en tjeneste de har glede av resten av livet.

Grønnsaker, grovt brød, frukt, fisk og kylling. Velg poteter eller ris. Kutt ut Pomes Frites, fete sauser, pølser og annen mat som lett kan tette blodårene i alt for ung alder.

Jo mer usunn mat man spiser, jo mer forkorter man sin egen levetid. Så brutalt og viktig er det faktisk å spise riktig mat.

Mye fisk kan gjøres så delikat og appetittlig at alle i familien spiser med glede fisk flere ganger i uken.

Kjøp skinn og benfri fisk i serveringsstykker. Ha i ovnen med broccoli eller andre grønnsaker. Se etter andre fiskeretter her.

Kutt ut brusen og drikk vann rett i fra springen, sundt og gratis. Brus er en av de verste dagligvarene som er med på å ødelegge barn og unges helse.

Med noen få enkle grep kan de unges helse forbedres på kort tid.

– La de se TV, video, Playstation i en begrenset tid, og helst ikke hver dag. La de selv få bestemme når  slik at de føler at de blir tatt på alvor. God kommunikasjon med barna gjør at de lettere forstår konsekvensene av foreldrenes regler og grenser.

Overvektige barn er ulykkelige barn. Alle foreldre vil det beste for sine unger. Da er det viktig å begynne med et riktig og variert kosthold i så tidlig alder som mulig. Men sommeren er jo så kort, akkurat nå skal man kose seg litt ekstra. Det behøver ikke å bli hver dag.

– Hvis det beste du vet om er varm sjokolade med krem på en kald vinterdag, så skal du selvsagt nyte denne med god samvittighet. Det er hvor ofte du spiser og drikker slike søtsaker som avgjør om det blir en risiko for din helse.

– Om man velger å bruke hode og drikker og spiser med måte, med en liten tanke på at det man putter i munnen er ja mat, så er det store sjanser for at det er andre ting enn maten som tar livet av deg.

Det er helt opp til deg selv!

 

Vargas

Pin It on Pinterest