Penger nok- hadde du blitt lykkelig med mer enn nok penger?

Summen er kanskje avgjørende på hvor lykkelig du blir? Litt lykkelig hvis du fikk 100.000 kroner veldig lykkelig hvis du fikk en million osv? Tvilsomt. Penger gir en viss trygghet, men du kan ikke kjøpe deg lykke. Eller mener du at du kan det? 

«Penger er makt» er et kjent uttrykk eller mer en kjent klisje heller. «Penger er roten til alt vondt» er også noe som er sagt ofte. Arv feks. setter hele familier på spill fordi man ikke blir enige, tusenvis av norske familier er gått i oppløsning pga uenighet om arv eller verdier, også i form av penger.

Penger er et av livets nødvendigheter, enda det brukes vel bankkort og andre betalingsmidler mer enn noen gang. Men seddelen og kronen vil overleve noen generasjoner til tror jeg. Men 50-øringen er vist på vei i graven har jeg hørt.

-De aller fleste er glad når lønna kommer på konto, og mange er blakke tre dager før lønna kommer inn. Har jeg rett? Men det er faktisk mange som har veldig mye penger her i landet- og det er mange tusen millionærer, og den gruppen er økende. Pengene kommer fra vellykkede investeringer, arv, salg av eiendommer, kunst-  you name it! Samt at veldig mange har mer enn millionen i lønnsinntekt, fortjent eller ikke …

Jeg kunne godt tenkt meg mer enn jeg har jeg også, men jeg er rimelig sikker på at jeg ikke hadde blitt spesielt lykkeligere av den grunn. Det gir som sagt en frihet til å gjøre som man vil sammenliknet med om man har en normal økonomi.

Penger er innenfor samfunnsøkonomi alt som oppfyller tre krav. Disse kravene er at penger skal kunne brukes som et byttemiddel, at penger må være en regne-enhet, og at penger skal være et verdi-oppbevarings middel.

I dagligspråket er penger ofte synonymt med valuta, som er navn på ulike lands eller regioners pengeenheter. Tidligere pleide penger å representere verdi (f.eks gull), men er i de fleste land i dag en form for gjelds-bevis.

De siste fem årene har prisen på gull nesten tredoblet seg. – Det er ikke et sunnhetstegn for økonomien i verden.

Når man vet hvor mange forskjellige ting som generer penger- så er det rart at svært mange av oss til enhver tid  har for lite av dem.

Skulle det rase inn med enorme summer så hadde jeg selvsagt blitt veldig glad og fornøyd der og da. Helt sikkert funnet masse å bruke alle disse pengene på også. Kjøpt ny bil, nytt hus, ny bil til svigers og til kjæresten.

Fikk jeg så mye penger at jeg ikke hadde behøvd å jobbe noen gang mer, så ville det også gitt meg en enorm mulighet få er forunt. En frihet til å gjøre akkurat det man hadde lyst til når det måtte passe meg selv.

Man er kun sin egen lykkes smed.

Lykke får man ved å gjøre andre glad sa et klokt menneske jeg kjenner en gang. Det er et faktum jeg er veldig enig i. Med enorme summer på bok, kan man gjøre mange andre veldig glad veldig lenge.

De materialistiske verdiene man har ved å være veldig rik gjør ingen lykkelig over tid tror jeg. Man kan kjøpe seg akkurat det som faller seg inn, reise hvor man vil, flytte hvor man vil. Gjøre andre mennesker fornøyd.

Men etter det, så er det bare den friheten til å slippe å bekymre seg som er igjen. Og den bekymringen trenger man ikke å ha om man er strukturert nok til å ha styringen på egen økonomi. Enda man ikke er rik på noen måte.

Allikevel er det de menneskelige relasjoner, kjærligheten til dine nærmeste og de virkelig gode vennene du hadde før du ble søkkrik det som gir deg lykke etter min mening.

Gode kollegaer i et yrke du trives i kan ikke kjøpes for penger. I hvertfall ikke i Norge.

Fortsett med å levere lottorekka og tippekupongen din, men ikke la drømmene om evig rikdom være avgjørende for hvordan livet og drømmene din er til daglig. Du kan være vel så lykkelig om du bare har noen å dele lykken med.

Ekte kjærlighet kan ikke kjøpes for penger.

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.