Politikerforakten øker i omfang i Norge – Kan vi ikke stole på de folkevalgte?

Politikerne på Stortinget gjør en meget viktig jobb for kongeriket Norge. Den sittende regjering har ansvaret for å forvalte landets verdier, sørge for at vi har et lovverk slik at vårt demokrati fungerer i praksis og på se at andre land respekterer vår selvstendige nasjon.

Blant annet. De er valgt av folket gjennom sine politiske verv for sitt politiske parti.

Fordi dette ansvaret er så viktig for så mange, en hel nasjon, inklusiv Konge og Dronning. Så er det desto verre at de folkevalgte politikerne blir tatt med buksene nede gang på gang for lovbrudd.

Man er fristet til å advare sine håpefulle med å velge et annet yrkesvalg. Politikere havner i trøbbel kjære sønn/ datter, velg heller et mer stabilt og trygt yrke, så du ikke får ditt gode navn og rykte ødelagt.

Dette er ikke et norsk fenomen, tvert i mot. Politikere i de fleste land over alt på kloden blir tatt for korrupsjon, svindel og hor rett som det er og når som helst. Men det blir veldig synlig i lille Norge når en etablert politiker velger å kjøpe horer i Estland, kjøpe narkotika på Plata eller gi sine beste kompiser  økonomiske fordeler fordi man har muligheten til det.

Etter 1814 har religionsfrihet, menneskerettigheter, organisasjonsfrihet og flerpartisystem blitt innarbeidet i det politiske system. Suvereniteten forvaltes av folket gjennom valg til Stortinget.

– Norge er verdens rikeste land som kjent. Det er ikke pga dyktige politikere, men på tross av lovbrytere på Stortinget.  Som ikke skjønner alvoret og velger å «mele sin egen kake» i stedet for å gjøre den vanskelige, men viktige jobben de er satt til å gjøre.

Foran stortingsvalg er det alltid en diskusjon om hvor høy prosent av velgerne velger å sitte hjemme. Etter valget er diskusjonen enda hetere om hvorfor denne prosenten har blitt enda høyere enn for fire år siden.

Gir ikke det svaret seg selv?

Det er helt åpenbart en meget uheldig utvikling i alle land som har en lav valgdeltagelse fordi det betyr at mange gir faen. Forståelig nok.

også i Norge. Hvordan kan man sette sin lit til politikere som selv ikke klarer å håndheve det lovverket de selv har vært med å lage?

Bør det ikke være en selvfølge for alle politikere å følge loven og stå fram som et godt eksempel til efterfølgelse?

For FRP og Siv Jensen ble 2011 et Annus horribilis med en rekke uheldige omstendigheter med flere partifeller som risikerer fengsel for å bryte norsk lov. Selv brakk hun ryggen etter en ulykke på sjøen, som om ikke det var nok ble hun uvenn med legenden Carl I. Hagen.

Å være politiker er en høyt anerkjent jobb som er rimelig godt betalt.

Hvordan tar det seg ut for Ola og Kari som skal velge en politiker som skal forvalte Norges ressurser, når så mange politikere blir avslørt for å ha gjort noe muffens?

Selvsagt er det ikke bra, og det er veldig forståelig at politikerforakten øker i omfang og i takt med skandalene som blir avdekket.

Mitt forslag er å øke straffene betydelig for alle som er valgt til et verv i politikken. De bør skrive under på at de blir økonomisk stilt til ansvar for sine handlinger og må betale tilbake det de har tjent de to siste årene, om de blir funnet skyldig i lovbrudd.

Mulig det kunne ha fått en preventiv virkning på sikt.

-Norge trenger stødige, handlekraftige og ærlige politikere i mange generasjoner framover. Det vil komme vanskelige utfordringer som krever sin mann og kvinne på post for kongeriket.

Ikke politikere som velger sine egne interesser foran landets ve og vel.

 

Vargas

3 thoughts on “Politikerforakten øker i omfang i Norge – Kan vi ikke stole på de folkevalgte?

 1. Problemet er egentlig den holdningen som avspeiles i innlegget: At politikerne er en egen liten kaste eller yrkesgruppe. Løsningen er at at i et folkestyre som vårt burde vi alle vært politikere. Alle burde vært engasjert i elevråd, bedriftsråd, som meddommere, i borettslagsstyrer, velforeninger, bydelsutvalg, kommunestyrer, fylkesting, politiske partier osv. Jeg tror vi hadde hatt bedre politikere på nasjonalt plan dersom alle velgere selv hadde et tillitsverv og rekrutteringsgrunnlaget var større.

  1. I en perfekt drømmeverden er tanken god, men umulig å gjennomføre i praksis. Det blir det samme som å si at Norge hadde vært et godt fotball lag om alle hadde spilt fotball, så Drillo kunne velge blant alle.

   Politikere er mennesker som deg og meg. Problemet er at lov-brytende politikere, og spesielt de som innehar en minister post, lett faller for egne grep som får store overskrifter og store konsekvenser.

   Takk for ditt bidrag Freek.

   Vargas

 2. Tanken om et bredest mulig folkestyre er ikke umulig å gjennomføre i praksis. Og den kan ikke sammenlignes med fotball. Vi må slutte å tro at politikk er som fotball, at noen er «bedre» og «flinkere» enn andre. Selvsagt, evnen til å bygge allianser, hestehandle og dolke motstandere i ryggen er selvsagt det som gjør noen til «flinke politikere», men hvis det er «flinke politikere» vi vil ha, så er det slike som Lysbakken og Warloe vi får. Vil vi derimot ha gode og store politikere, så må vi se etter folk med høyere mål enn å bare være «flinke».

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.