Reidun (88) slipper å sitte alene i jula, er du ensom?

Reidun på 88 år grudde seg så veldig til en ensom jul at hun satte en annonse i Aftenposten.

Der søkte hun etter noen som ville holde henne med selskap på julaften, gjerne mot en skikkelig betaling om nødvendig.

Svært mange nordmenn har ikke noe nettverk og blir dermed sittende alene på julaften.

Reidun har fått masse henvendelser og allerede funnet en familie hun gjerne vil feire sammen med. Dessverre er ikke alle like kreative og heldige som Reidun.

Gruer du deg til jul?

Da er det også håp for deg.

Både eldre og unge er ensomme, og folk engasjerer seg  og lager lenker av godhet og raushet. Oslo Røde Kors er med arrangør, og du bør ta kontakt i god tid om du ønsker plass.  Ring 21 02 32 22  om du ønsker å være med på kampanjen Julevenn.

– Mange andre kommuner gjør mye for at eldre mennesker skal slippe å sitte alene. Da bør du med godt nettverk, gode resurser og et godt hjerte åpne ditt lune hjem for mennesker i ensomhet.

Kanskje får du en flott jul med et bevis på eller en følelse av at du gjør en jul bedre for noen som ville sittet alene uten deg?

Ta kontakt med kommunene og spør om det er noe offisielt arrangement på julaften, det er lagt opp til skyss for de fleste. Både til og fra jule-selskapet.

Bare sammen kan vi gjøre det bedre for de som er gamle og ofte har slitt i et langt liv. Kanskje savner de en ektefelle som har nylig gått bort. En partner som alltid var der i tykt og tynt.

Man trenger ikke å være verken gammel eller syk for å være ensom. Bruk dine nettverk til å gjøre livet litt bedre for de som ikke har noen å være sammen med. Ingen fortjener å leve utendørs i jula.

Dessverre så vet de fleste at det er så alt for mange som ikke klarer å forholde seg normale normer og heller velger å leve livet ute. I et buss-skur, i en garasje eller under ei bru.

Hva hadde du gjort, tenkt eller følt om det var din sønn, søster, bror, far, mor eller datter som skulle tilbringe julaften alene i en sovepose under en telt duk på Sognsvann? Sammen med andre som ikke har noe liv, eller sted å bo?

Som Thorvald Stoltenberg sa det på TV da hans Karin hadde gått bort. «Det er som om en vegg, gulv og tak er borte, men hun er med meg hele tiden».

Uansett hvor travle vi er i jula, vi må ikke la være å få tid til hverandre. Mennesker kan aldri erstattes.

Du som kjenner en person som er alene i julehøytiden bør gjøre noe for den som er alene. Om det ikke er plass rundt bordet så går det an å reise på besøk, ta med litt mat og drikke og bare være til stede noen timer.

Det koster så lite, men betyr så uendelig mye.

Selv bidrar jeg med å være med på kommunens faste middag for alle som trenger noen å spise sammen med, og for de som ikke ønsker å feire jul alene. Det er en sterk opplevelse å se så mange som ikke har noe nettverk.

Samtidig er det godt å kunne bidra der man ser det hjelper å bidra.

Tenk over hva du selv kan gjøre for noen som ikke har noen å være sammen med på julekvelden.

Du har sikker både mat og plass nok…

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.