Rom-teleskopet «Gaia» skal utforske Melkeveien

Om rom-teleskopet «Gaia» stod på månen ville det kunne målt en tommelfingernegl på Jorda. Dette gigantiske «digital-kameraet» er det viktigste instrumentet i ESAs rom program. ( European Space Agency)

– NASAs «Hubble» tar seg av det store universet og kan gi fortløpende svar på hvordan det ser ut i det ytterste rom, og om det finnes planeter der der ute som kan ha livsformer av intelligent art som på planeten Tellus. Svaret på det vil vi nok ikke få på mange ti år ennå.

«Gaia» skal ta seg av vårt nærmeste nabolag, Melkeveien.

En revolusjon innen forskning i verdensrommet fikk vi da NASA med stor suksess klarte å lande et fartøy på planeten MARS, som i tillegg kan gi svært mange svar mht mulig liv på den røde planeten.

Foto: Copyright fotograf Morten Pettersen

– Melkeveien er en liten galakse på størrelse med et lite sandkorn i Sahara ørkenen i det enorme universet. Allikevel inneholder galaksen mellom 200 og 400 milliarder stjerner og anslås til 100.000 lysår.

Her bor vi altså,  på den vakre planeten Tellus.

«Gaia» skal gi oss svar på hvordan stjernene i galaksen beveger seg, hvilke solsystemer som har planeter og hvor det befinner seg lommer av mørk materie.

Siden målingene blir så nøyaktige kan også Albert Einsteins generelle relativitetsteori prøves på nytt. Vi kan få svar på menneskets viktigste spørsmål om hvordan alt ble til, hvorfor er vi akkurat her, og hva vil skje i framtiden?

«Gaia»s forventede vitenskapelige innsamling er av nesten ufattelig omfang og betydning. Dets viktigste målet er å klargjøre opprinnelsen og utviklingen av vår galakse.

Rom-teleskopet skal sendes opp i rommet neste år fra en utskytningsbase i Fransk Guyana i Sør-Amerika. Hele 19 nasjoner er med på dette unike samarbeidet i ESA.

Se denne fantastiske videoen av Melkeveien.

Tror du det finnes liv der ute i det stadig voksende universet? Sannsynligheten er stor for at det er finnes liv, men at avstanden er for stor til at vi med nåtidens teknologi ikke får svar.

Ikke ennå…

Kilde: European Space Agency

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.