Selvmord er resultatet av manglende satsing på psykiatrien i Norge

 

Noen mennesker lider hver eneste dag av tvangstanker, angst, depresjon og andre lidelser. – 15 til 20 prosent av alle barn og ungdom sier de har psykiske problemer eller utfordringer som gjør at de sliter og har det problematisk i hverdagen. 

Nesten umulig å se på et menneske at det lider av psykiske problemer.

Du kan ikke se det på psykisk syke mennesker at de lider, men du kan finne signaler om du vet hva du skal se etter. Mennesker kan slite psykisk selv om de ser helt vanlige ut. De trenger ikke endre holdning, og de kan til og med både smile og le.

De synligste signalene for at noe er galt kan være flere, men de vanligste er søvnmangel, dårlig appetitt, tristhet og hyppig gråt. Det er ikke dermed synonymt med psykisk sykdom.

Patient By The Psychologist

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

Årsaken til psykiske problemer eller lidelser kan være mange. Vektproblemer, søvnløshet, mobbing på jobb eller i skolen, rusproblematikk, økonomiske vanskeligheter eller samlivs-vansker. Dette er bare et lite knippe av eksempler der det er grunn til å kunne spørre om det er behov for psykisk behandling for en eller flere av disse utfordringene.

I de fleste tilfellene kan det være et akutt behov for hjelp.

All forskning viser at det hjelper å få behandling i ung alder, jo før jo bedre. Helsepersonell og spesiallærere på skoler er trent opp til å se etter signaler hos elever med signaler om avvik, problemer eller sykdom som kan være av psykisk karakter.

1.45 selvmord hver eneste dag i Norge.

Mer enn 530 mennesker forkorter sitt eget liv med å velge døden av en eller annen grunn i Norge hvert år.

Tilsynelatende friske, glade, positive og vellykkede mennesker med familien intakt og med god og ryddig økonomi velger døden midt i livet. Noen ganger helt uten forvarsel, som oftest etter å ha prøvd å få hjelp.

Hver eneste dag, resten av året vil et menneske ta sitt eget liv i Norge, uten at det settes fokus på det fra myndighetenes side.

– Du har helt sikkert noen mennesker i din nærmeste familie som du har veldig kjær og som for deg er umistelig. Det har også alle de mer enn 500 familien som hvert eneste år må følge en datter, en far eller bror til graven pga selvmord.

Hvorfor skjønner ikke politikerne at dette er et så stort problem at de ikke gjør langt mer med det?

-Politikerne legger ned Psykiatri- behandling.

Endringer i rammebetingelsene fra Helse Sør-Øst innebærer at Diakonhjemmet må kutte 40 millioner innen psykisk helse. Dermed forsvinner tilbudet til svært utsatte pasienter.

I statsbudsjettet for 2012 har helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen igjen slått fast at rus- og psykiske lidelser skal prioriteres.

Likevel forsvinner det eneste spesialiserte behandlingstilbudet for mennesker med både rus- og psykiske lidelser i Norge. Diakonhjemmet i Oslo må redusere kostnadene innen psykisk helsevern med 40 millioner kroner. Dessverre så har den sittende regjeringen gjort alt annet enn å satse på å styrke et allerede ribbet  psykisk helsetilbud.

Med en økende diskusjon rundt terrorsaken og behandlingen av Anders Behring Brevik, er det et paradoks at nettopp Arbeiderpartiet som det største partiet i tre-parti regjeringen ikke setter et langt større fokus på å styrke psykiatrien i Norge.

AP ble som kjent kraftig rammet av terroren i fjor sommer. Glemmer politikerne så fort? Eller er det ikke vilje eller penger nok til å sette tilgjengelig ressurser på et av samfunnets viktigste problemer?

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

– Hvor mange mennesker må ta sine liv, ta andres liv eller være en trussel i hverdagen pga manglende psykiatriske tilbud? Det å styrke det psykiatriske helsevern er en plikt for de sittende politikerne på stortinget, og det er en skam at det ikke blir gjort nok.

– Det handler ikke bare om å ta liv, det handler om å få behandling god nok til å kunne leve et liv blant friske, komme tilbake til jobb etter endt behandling, og å få være «normal» nok til å kutte ut medisinering på lengre sikt.

Alle kan ha dager det går opp og ned med humøret. De fleste av oss kan både være triste, deprimerte og se mørkt på tilværelsen i perioder. Det er allikevel langt fra å velge å forlate denne verden.

– Friske mennesker kan ikke på noen måte  sette seg inn i de lidelser i de sinn som går med tanker om selvmord som eneste utvei. Bunnløs sorg og fortvilelse og ikke minst redselen for å gi smerte til sin nærmeste familie. I ren desperasjon går de til det mest drastiske steg og kaster seg i døden som siste og eneste utvei.

Vær en venn.

– Du alene kan ikke helbrede psykiske syke mennesker. Men du kan være til stedet. Lytte, holde rundt og bare være der for den som trenger ei hånd eller en skulder å gråte på. Gi omsorg til den som trenger det mest. Veilede, gi råd eller svar etter beste evne om det er spørsmål som dukker opp.

Vær en venn i nøden, du kan gjøre mer enn du tror med bare å være der for den som lider i mørket.

Norske politikere gjør ikke jobben sin, de forverrer hverdagen til mange tusen psykisk syke mennesker som ønsker desperat hjelp og behandling.

Sannsynligheten er stor for at mange av disse forsvinner ut av de lange køene ved hjelp av selvdrap.

Jeg mener at det er direkte skammelig, uforståelig og forferdelig trist.

 

Vargas

 

Kilde

NRK.no

 

4 thoughts on “Selvmord er resultatet av manglende satsing på psykiatrien i Norge

 1. Flott innlegg, Vargas! Og til ditt spørsmål om politikerne kan glemme så fort? Ja, de kan det. Manns minne er som kjent bare 14 dager. Nå er det jo hele 7 mndr siden angrepene 22.juli. Tydeligvis på tide å redusere det psykiske helsetilbudet ytterligere… Forstå det den som kan.

  1. Hei Kristine

   Manns minne er i hvertfall ikke rare tiden når det kommer til de politikerne som faktisk kan gjøre noe med det store og alvorlige problemet.
   Dessverre så ser man at lovnader og store ord blir til null handling når det kommer til å sette politiske handlingsplaner ut i live. Det er
   skremmende arrogant og direkte trist at den sittende regjeringen får lov til å kaste politisk mynt på befolkningens psykiske lidelser.

   Tusen takk for kommentar min venn:)

   Vargas

 2. Dette var et veldig fint innlegg Vargas!!!!
  Ap og AUF har helt klart ikke glemt 22 juli, det tyter ut av øra deres med masse hat. Stoltenbergs løsning til innvandrerfientlige er å tie meningene dems dem ihjel og nedlatende si at ‘dere tar feil og vi har rett’!!! Da blir de jo bare sintere og sintere vetdu og det løser garantert ingenting!!!
  Problemet til AP er at de bare lover og lover hele tiden om alt mulig, men så ‘glemmer’ de veldig fort alt de har lovt!!! Det blir bare en masse ‘tomme løfter’!!! Jamnfør alle lovnader om mindre sykehuskøer osv… JA så helt klart burde det satses mye mer på psykiatri og rusproblematikk, det har de drevet å bygd ned gradvis år for år!!! Narkomane dør jo i venteliste på behandling og medikamenter påvirker også psyken og mange ruser seg pga personlige problemer.

  Det er dypt tragisk med de som tar sitt eget liv, så trist og unødvendig. Ja det viktigste vi kan gjøre selv er å se oss rundt og spre nestekjærlighet rundt oss. Det koster så lite å si noen gode ord og vise at vi bryr oss og gi andre en god klem. Like viktig er det å passe ekstra godt på våre medmennesker så de ikke faller utenfor slik som ABb gjorde. Så når vi ser at folk rundt oss isolerer seg så er det viktig å være der som en venn og si vi bryr oss. Det er svært skadelig å gå å bære på vonde ting i mange år så psykisk helse er veldig viktig. Det viktigste vi kan lære etter 22/7 er å passe ekstra godt på våre medmennesker og bry oss. Han som begikk den skyteepisoden i Ohio var også en som falt utenfor. Det er svært skadelig å gå å bære på mange vonde ting så det bare hoper seg opp og de enten gjør helt gale ting eller velger å avslutte alt. ALLE har vi et ansvar for å vise nestekjærlighet, omsorg og varme for våre medmennesker. Peace and love fra Liv<3

  1. Takk for det Liv.

   Problemet er at vår politikere ikke gjør noe med dette store samfunnsproblemet.
   Noe blir selvsagt forsøkt, men det er åpenbart ikke tilstrekkelig da det er svært
   mange psykisk syke som ender opp med å ta sitt liv i ventetiden på å få livsviktig psykisk
   kyndig hjelp.

   Jeg forsøker å sette ting på agendaen, men det er for få som leser denne bloggen ennå, dessverre.

   Takk igjen Liv!

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.