Sterk norsk krone gir kjøpe-fest nordmenn handler for 12 milliarder i Sverige

De fleste nordmenn som har muligheter for å handle i Sverige benytter seg av det tilbudet. Mange sparer flere tusen kroner i måneden. Handelslekkasjen vil sannsynligvis ende på svimlende 12 milliarder kroner for 2012. 

Dette er penger som hadde kommet godt med i diverse kommuner nærmest Sverige som opplever nedgang i omsettingen for vært eneste år. Så lenge avgiftene er så høye, prisforskjellene så store og kronekursen gunstig mot den svenske, så vil nordmenn fortsette å være «Harry».

Foto: NRK.no

I 2011 handlet vi for 11,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet, 9 prosent mer enn i 2010. Antall dagsturer har økt enda mer, hele 12 prosent, fra 6,3 millioner turer i 2010 til 7,1 millioner i 2011.

De ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 94 prosent av den norske grensehandelen finner sted i Sverige.

Bare på vinmonopolene i Strømstad er det årlig en omsetningsvekst på mer enn 10% hver eneste år. Tar man med hva den norske statskassen går glipp av ved at nordmenn heller kjøper sin velfortjente drink, vin eller øl i Sverige. Så må man stille spørsmålet hvorfor blir det ikke gjort noe med.

12.000.000.000 NOK er mye penger. Til og med for verdens rikeste land bør dette tallet bekymre. Næringslivet i de nært liggende områder til svenskegrensa skulle mer enn gjerne fått noen prosenter av denne summen. Politikerne sentralt gjør lite eller ingenting for å forhindre handelslekkasjen.

Hele 52 prosent av grensehandelen skjer i Strømstad– Svinesund-området, mens Charlottenberg og Arvika står for 19 prosent. Tøcksfors og Årjäng tar knappe 8 prosent av det norske handlebudsjettet.

Foto: NRK.no

– Vi i Norge har mer å rutte med enn de aller fleste, så det er ikke noe synd i oss på noen måte. Problemet er vel heller at det er mange kommuner som lar skoler forfalle, kirker blir stengt pga manglende vedlikehold og eldre mennesker må bo på samme rom med to eller flere pga for få aldershjemplasser.

– Noen av disse utfordringen kunne ha vært mindre om de pengene som blir liggende igjen i Sverige heller hadde blitt brukt i nærmiljøet i de kommunene de mange tusen shoppings-kåte nordmennene bor.

– Jeg mener det er politikernes ansvar å gjøre noe med en slik utfordring som har pågått i mange år, og som vil fortsette. Summene vil fortsette å stige, mye pga høye avgifter på alkohol og tobakk, men også pga dyrere og dyrere mat i Norge.

Nordmenn flest er prisbevisste og sparer mye på å reise til Sverige.

En småbarnsfamilie drikker mye melk. i Norge er den dobbelt så dyr som i Sverige om man tar med gevinsten på valutaen, for den må man regne med på hver eneste vare man handler. Samt diverse kjøtt og kjøttprodukter som også er svært prisgunstig i Sverige, så er det lett å forstå at mange tar en tur flere ganer pr måned om mulig.

Hvis ikke politikerne gjør noe med denne handelslekkasjen så vil flere norske kommuner få alvorlige økonomiske problemer.

Handler du i Sverige for å få mer for pengene dine?

Vargas

 

Kilde

 

E24.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.