Svineinfluensaen verre og farligere enn tidligere

To personer er bekreftet døde pga den nye og farligere influensaen som for noen er direkte livsfarlig. Man har ennå ikke fått svar på om dette viruset er et annet enn det som tok mange tusen liv verden over i 2009. 

10 personer er meldt innlagt på forskjellige sykehus i Norge. I Sverige har en person omkommet og et tjuetalls personer er innlagt pga mistanke om svineinfluensa smitte.

Ved Stavanger universitetssykehus har fem pasienter vært innlagt med svineinfluensa i løpet av de siste to ukene. To pasienter er fortsatt til behandling ved sykehuset.

  • Viruset H1N1 rammer mange, fordi nesten ingen under 60 år er immune.
  • Sykdomstegnene er som ved en vanlig influensa for de fleste.
  • Noen få blir alvorlig syke av svineinfluensa. Personer med visse sykdommer og helseproblemer, samt gravide og eldre er ekstra utsatt.
  • Også helt friske personer kan bli alvorlig syke og i verste fall dø.

Illustrasjon: Symptomer ved svineinfluensa

Ytterligere mellom sju og ti personer er innlagt med influensa ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, men det er uklart om noen av dem er smittet av svineinfluensa.

Fram til uke 50 var det påvist 139 tilfeller av svineinfluensa (H1N1) i Norge i år, men trolig er det reelle tallet langt høyere.

Dessverre er det lite å gjøre når en pasient blir innlagt med symptomer på svineinfluensa, Behandlingen som gis gir ingen garanti for at man blir frisk.

Alle norske kommuner har vaksiner nok til alle, det norske helseinstitutt anbefaler personer i risikogruppen om å ta vaksine så snart som mulig. Mer info om hvordan du raskest kan få vaksine finner du på VG.no.

Tiltak som kan hjelpe til med å hindre spredning av viruset er som ved vanlig influensasykdom:

  • Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.
  • Begrens nær kontakt med syke personer
  • Dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørklet rett etter bruk.

– Svineinfluensaen kan utarte seg til en pandemi. En epidemi som sprer seg over store deler av verden blir kalt en pandemi. I vår del av verden regnes pandemier av smittsomme sykdommer som en av de mest sannsynlige årsaker til akutte krisetilstander. I alle tidligere tilfeller av pandemi er det et ukjent antall døde, og smitten sprer seg så raskt at den ikke lar seg kontrollere.

Til nå er det ingenting som tyder på at denne nye svineinfluensaen er en ny pandemi, heldigvis.

Kilde: NRK.no og VG.no

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.