Til deg som er en mobber- Se deg i speilet, ser du mobberen?

Mobbing er et begrep som brukes i flere sammenhenger og som derfor har fått flere definisjoner.

– Det er mobbing når en person gjentatte ganger og over tid utsettes for negative handlinger. Dette kan dreie seg om trakassering, plaging, utfrysing, sårende erting o.l. Det er typisk for situasjonen at offeret ikke er i stand til å forsvare seg.

Ofte er det jevnaldrende eller eldre barn enn ofret som er mobberen. Allikevel er det ikke bare barn som er offer for systematisk plaging, utfrysing eller baksnakking. Alt definert som mobbing.

– På sosiale medier finnes det stadig tilfeller av overgrep mot uskyldige ofre. Via mail, sms, blogging, på Twitter og Facebook. Det er lett å skrive ting man har på hjertet til noen man er sur eller sint på. En mobber er bevisst sine handlinger, men vet sjeldent om konsekvensene.

– Visste du at du i ytterste konsekvens kan risikere å havne i fengsel med å skrive feks. «Jeg skal drepe deg»? Å true folk på livet er en svært alvorlig trussel, men det er lett å skrive det hvis du er sint nok, ikke sant?

– Å motta meldinger på sosiale medier at man er hatet kan ødelegge et barnesinn, og det kan i verste fall føre til selvmord for den som er utsatt for den type overgrep. Fordi det er det det er.

VG illustrasjonsbilde for kronikk

Foto: mobbingiskolen.no

– Overgrep mot uskyldige mennesker som får sitt liv satt på vent til skoleplikten er over etter tiende klasse, vil få en vanskeligere og brattere vei å gå enn de som ikke mobbes daglig.

– I en undersøkelse av forholdene i EU oppga 9 % av arbeidstakerne – 12 millioner – at de hadde vært utsatt for mobbing i løpet av de siste 12 månendene. Det er anslått at mobbing omfatter 5 % av arbeidstakerne i Norge, som tilsvarer om lag 100 000 mennesker.

-Det er også et stort problem i skolen. Mange skoler bruker Olweusprogrammet for å bekjempe mobbing. For arbeidstakere er HMS-arbeid viktig i kampen mot mobbing.

– Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik sa i 2002 at kampen mot mobbing må kjempes hver dag, ikke en gang for alle, og at mobbing må tas opp i alle skoleklasser og barnehager, slik at man kan bli enige om spilleregler for hva som ikke er tillatt.

Siden da har mobbingen i Norge eskalert til et enormt samfunnsproblem som norske politikere fortsatt ikke tar på alvor.

– Du som er populær, godt likt av venner og familie, kanskje best i din idrett og populær hos det motsatte kjønn. Du som har alt du trenger, men innerst inne er utrygg på deg selv, og hakker på den du ser på som svakest i din klasse eller nær miljø. Du mobber for å opprettholde din popularitet, for å være sikker på at du fortsatt er lederen i flokken.

– Når du pusser tennene dine i kveld, og ser deg i speilet, se godt over din venstre skulder. Se etter mobberen. Du kommer til å bli overrasket. Mobberen er deg. Det er også du som er i speilet. Du vil egentlig ikke være mobberen, for du er offer for engen usikkerhet.

Slutter du å mobbe, vil usikkerheten din forsvinne og du vil få det bedre. Jeg lover!

Kilde

http://mobbingiskolen.no/

http://www.ung.no/mobbing/

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.