Titanic- den første reisen ble den siste

 

RMS «Titanic» gikk på at isfjell 15 april 1912. Forliset, hvor mellom 1 350 og 1 512 personer omkom, og bare 705 overlevde, er en av de største og mest kjente maritime katastrofer i fredstid.

Det korrekte tallet på antall omkomne er aldri fastslått. Rederiet (White star Line/Cunard) oppga ett tall, Handelsdepartementet et annet, og granskingskommisjonen et tredje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1odYJyKBKLI[/youtube]

En tragedie som sjokkerte en hel verden for nøyaktig hundre år siden. Som like mye har fascinert filmskapere og forfattere til å gjenskape og fortelle om skjebnene om bord, heltene, hyklerne og det vakre passasjerskipet som ikke kunne synke.

«Titanic» ligger brukket i to på havets bunn. Skipet ble lokalisert i 1985 av et fransk-amerikansk lete-team  ledet av Jean-Louis Michel. Det har vært vurdert å heve det vakre skipet, men ingen planlegging har så langt ført til noe resultat.

 James Cameron, den amerikansk regissøren av den fantastiske og romantiske filmen om Rose og Jack, fikk hele 11 Oscar.

«Rose DeWitt Bukater» ble spilt av Kate Winslet og «Jack Dawson» av Leonardo DiCaprio,  regissør James Cameron i midten. Kilde: torris.no

White Star Line-skipet «Titanic» var da det ble bygget det største skipet i verden, og blant de mest luksuriøse. Skipets skrog var avdelt i flere seksjoner, såkalte vanntette skott, slik at selv om en del av skroget ble fylt med vann så ville skipet fortsatt holde seg flytende. Skipet ble bygget ved Harland & Wolf’s båtbyggeri i Belfast i Irland.

– Det var et markant klasseskille ombord i det splitter nye passasjerskipet. Fiffen og de med penger hadde selvsagt de beste og største lugarene høyt opp i skipet. Mens de som måtte klare seg med mindre hadde 2. og 3. klasses lugarer lengre ned i det enorme skipet.

– Det utspant seg drama da skipets få livbåter skulle fylles, og det var de rike som fikk gå først ombord i livbåtene. Noen truet til seg plass, andre var så redde at de valgte å hoppe i døden i det iskalde vannet.  Mer enn 30 nordmenn var ombord i «Titanic» på den første og siste reisen. De fleste omkom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zCy5WQ9S4c0[/youtube]

 

Historien som filmskaper Cameron gav verden i 1997 er kanskje en av de mest dramatiske kjærlighetsfilmene i historien.

– Fattiggutten Jack Dawson klarer å fange 1. klasse-jenta Rose´s hjerte og det oppstår kjærlighet mellom de to. En film svært mange har sett flere ganger, og den huskes selvsagt også  godt for filmmusikken med blant annet «My Heart Will Go On» sunget av Céline Dion.

Skuespillerne DiCario og Winslet fikk et godt forhold gjennom innspillingen av den historiske filmen, som dannet et godt vennskap som er like varmt den dag i dag.

Nå hundre år etter den fatale ulykken skal det igjen være klart for film.

James Cameron, kanskje verdens fremste regissør lagde Avatar i 3D.

– Etter den enorme suksessen med «AVATAR» har James Cameron gått tilbake til den Oscar-vinnende filmen TITANIC, og 100 år etter skipet Titanic sank kommer filmen igjen på det store lerret – denne gangen i 3D.

Premiere i Norge er 13. april.

 

Vargas

 

http://www.vl.no/helg/i-natt-forliser-gigantskipe/

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.