Video- Menn som dreper kvinner har ofte dårlig selvbilde

Filmen «90 minutter» skildrer livet til en kvinnes siste minutter i live før hun blir drept av sin partner.  En film som kommer til å lage overskrifter i lang tid. En viktig, sterk og modig film av  Eva Sørhaug.

Hva får en mann til å drepe den man tilsynelatende elsker? Vi vet at det skjer fra tid til annen, derfor er denne dystre filmen med på å sette et meget viktig tema på dagsorden.

Vold kan medføre en tilfeldig seier, men det kan aldri skape varig fred.

Martin Luther King

– I denne filmen er det tre historier med skremmende avslutting som er utgangspunktet for handlingen. Mye fokus er i forkant av premieren viet til Aksel Hennie psykopatiske rolle i «90 minutter». Kaja Varjord spiller den forsmådde samboeren- hun lever et liv i ensomhet, i fangenskap og som koster henne livet.

Foto: NRK.no

– Menn som dreper kvinner har ofte et dårlig selvbilde, og bruker vold til å prøve å løse sine problemer da ord og uttrykk ikke lenger strekker til. Letteste utvei i en kinkig situasjon der det forlanges motargumenter er slag og spark. Eller begge deler for disse mennene.

– Få menn som er i stand til å drepe sin samboer eller partner tenker over risikoen ved å mishandle eller banke opp en person som oppfattes som en trussel. I Hennies tilfelle i denne filmen er det også dop med i bildet. Selvsagt har det sterk påvirkningskraft på hvordan man velger å løse vanskelige situasjoner.

– Dessverre så kjenner man igjen situasjoner her til lands der kvinner har blitt drept av sin ektefelle, samboer eller partner. Noen ganger med selvdrap inkludert. Noen ganger har hele familier blitt likvidert av en psykisk syk, dypt fortvilet og voldelig ektemann og far.

– Filmen «90 minutter» kan derfor være med på å skape en debatt som setter forhold som er i faresonen for å ende i tragedie på dagsorden. I alle slike tilfeller der forhold oppløses ved mishandling og drap er det bare tapere.

Nettopp derfor er det viktig å tørre å snakke om problemstillingen rundt det faktum at noen menn er i stand til å drepe sine egne.

– Alle menn tyr ikke til vold. Dessverre så er det nok allikevel store mørketall rundt antall kvinner som lever i et volds-helvete. Dette er muligheten for alle disse til å endelig få hjelp, og komme seg vekk.

De må tørre å si i fra før det er for sent.

– Eva Sørhaug er en regissør som tør å ta utfordringen når hun er i stand til å lage en slik film som setter et viktig fokus på et skremmende samfunnsproblem som kan ramme alle  kvinner.

Sørhaug står også bak filmen «Lønsj«.

Filmen gir ingen løsninger, men skildrer livssituasjoner som alt for mange opplever daglig, av og til med de verste konsekvenser.

Foruten Hennie og Varjord er også Pia Kjelta, Bjørn Floberg og Mads Ousdal med i «90 minutter».

Se mer av filmen her.

Premiere 21. september

Kilde NRK.no

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.