Amanda 2013- Norges svar på Oscar!

Norsk film er viktig, men Norge er et lite land, kun en håndfull gode skuespillere gjør de viktigste rollene. En svakhet for et lite land med et lite marked for en tøff arbeidsgruppe.

Man blir ikke god filmskuespiller av å gjøre teater eller bare reklamefilm eller i verste fall bare radioreklame. Ikke sant Håvard Bakke?

– En Amanda henger høyt og det kan på flåsete vis kalles Norges svar på Oscar uten nevneverdig sammenligning forøvrig. Sverige har klart det med en rekke gode skuespillere i gode internasjonale storfilmer, Norge har Aksel Hennie, vi har Kon-Tiki teamet, det rører seg så vidt i norsk film. Dessverre er det for lenge mellom hver gang en norsk god film av internasjonal kvalitet blir lagt merke til.

Storfilmen Kon-Tiki kan vinne det som vinnes kan i årets Amanda utdeling, og det mangler ikke på gode skussmål for denne filmen, men hva med framtiden? Kommer det like gode filmer med like store budsjett og med de samme rammene for å slå gjennom? Det er å håpe.

En av disse filmene mottar  prisen «Folkets Amanda 2013»

Her er kandidatene og deres respektive nummer:
1. «Kon-Tiki»
2. «Victoria»
3. «Tina & Bettina»
4. «Til Ungdommen»
5. «De andre»


Amandaprisen deles ut for 29. gang i 21 ulike kategorier i Amanda-prisutdelingen som sendes direkte fra Maritim Hall i Haugesund på TV2 fredag 16. august og ledes altså av Solveig Kloppen.

– Det er også opprettet en ny publikumspris: Årets nykommer — gitt av Viasat. Prisen går til en skuespiller som fikk sitt gjennombrudd i løpet av Amanda-året. Også her skal publikum stemme fram sin favoritt blant de tre nominerte; Maria Blokhus og Tobias Santelmann, «Jag etter vind »ogKaia Varjord, «90 minutter».

– Siden Flåklypa Grand Prix, som er den største suksessen en norsk film har gjort noen gang, så er det for langt mellom hver gang en norsk klassiker ser dagens lys. Mange likte Max Manus og Hodejegerne og Hawaii Oslo, men det er hovedsaklig en manns bragd. Aksel Hennie.

En person som så fortjent og garantert blir nevnt i Haugesund 16. august.

Amanda er kun interessant for det norske publikum og de nominerte blir knapt nevnt før de blir glemt, de blir ikke husket når showet er over. Norsk film har et potensiale, men da må det brukes mye mer penger, langt større ressurser på nye unge skuespillertalent og internasjonal regi.

Da kan det igjen å gå på kino for å se norske filmer.

 

Kilde: Dagbladet.no

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.