Barn dreper barn- tragedien er et faktum!

Saken på Stord har vært i media siden tragedien inntraff. Et barn dreper et annet barn. Ofret bare 3 år gammel, gutten som utførte drapet bare 13 år. En familie sitter tilbake i sjokk, dyp sorg og med et barn mindre. Hvordan kan man forhindre slik situasjoner som rammer så voldsomt?

Varierende grad av forståelse for handlingen

Det er slett ikke uvanlig at barn dreper andre barn, men i Norge skjer det heldigvis nesten aldri.

Uansett må det settes inn enorme resurser på å hindre slike situasjoner i framtiden, dessverre vet vi det allikevel vil skje igjen. Så lenge det er mennesker som omgåes hverandre i samfunnet vårt vil det skje drap, også der barn er både offer og gjerningsperson.

– For et par år siden ble en 4 år gammel gutt kvalt med et hoppetau av en 10 år gammel gutt i Ljungby i Sverige. En sak som rystet hele Norden og som fikk masse oppmerksomhet i lang tid. Det blir alltid helt spesielt når ofret er et barn, enda mer spesielt når forbrytelsen også blir utført av et barn.

– Den som utfører et drap har nesten alltid problemer med temperamentet, de har dårlig impulskontroll og forstår sjeldent konsekvensene av handlingene sine. I ettertid blir de forklart hva de har gjort og erkjenner sine handlinger. Jo yngre gjerningspersonen er, jo større problemer har de med å forstå konsekvensene av sine handlinger.

Andre kan ha mindre empati,er følelses kalde og viser ingen anger på hva som har skjedd.

Barn kan bli redde av voldsomme nyheter

– Barn kan bli redd og bli nervøse om nyheter om andre barn. Derfor er det i følge psykologer som vet mye om barn, svært viktig at omsorgspersoner tar tak og viser omsorg, snakker med barna om slike voldsomme nyheter. Fortell gjerne om konsekvenser for slike handlinger og hvor sjeldent slikt egentlig skjer i Norge.

– Barn tar til seg informasjon på sin måte via TV og Internett, aviser og sosiale medier. De kan tenke tanker man ikke klarer å forestille seg, nettopp derfor er det så viktig å vise de at det er voksne som sørger for at de er trygge både i hjemmet og på skolen. Norske barn har det bedre enn de fleste, dessverre skjer tragedier også her.

Hva som skal til for å forhindre drap på barn utført av andre barn, er ikke lett å finne svar på. Her må kyndige fagpersoner på banen for å finne en måte å forhindre slike tragedier på.

Ingen familier fortjener å måtte gå gjennom en slik smerte og sorg som å miste sitt barn, drept av et annet barn.

 

Flickr/ Violen’s photography

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.