Barneranerne har også foreldre- bryr de seg ikke?

I Oslo og i mange andre større byer er det barn som står for en rekke ran den senere tiden. Ungdom helt ned i 12 års alder er med i gjenger som stjeler og raner uskyldige. Disse barneranerne har også foreldre, men hva skjedde?

Bryr de seg ikke? Eller vet de ikke hva sine håpefulle gjør på fritida?

– Hvordan oppleves det å få penger, mobiltelefon og andre verdisaker brutalt frarøvet seg på åpen gate? Det er selvsagt skremmende og jo yngre ofret er, jo verre er det. Barn og unge som opplever noe slikt kan få store problemer i ettertid. Mange blir så redde at de dropper ut av skolen fordi de ikke tør å gå ut.

Bare i Oslo har det vært mer enn 60 ran de siste ukene. Dette er politianmeldte saker, det er grunn til å tro at mange ikke velger å gå til politiet i frykt for følgene dette kan få.

– Nylig ble to ranere banket opp av vitner som stoppet to yngre gutter som forsøkte å rane en ung gutt. En av disse ranerne ligger fortsatt på sykehus. Via sosiale medier er det mange som mener det er veien å gå. Folk har med loven i hånden rett til å kunne stoppe vold med vold.

Er du en forelder til ungdom har du en jobb å gjøre. Bryr du deg ikke? Vet du hva ditt barn gjør på fritiden? Gir du faen?

Barneranere er barn som ikke har fornuftige ting å gjøre. Et manglende fritidstilbud kan være en av mange årsaker, men foreldrenes interesse for hva de unge gjør på fritiden er den viktigste. Foreldre må være til stede i barnas liv på deres premisser, de må vise at de bryr seg.

Ingen er født kriminelle. Omgangskrets, bosted og foreldrenes holdninger er med på å skape barnas mentalitet. Lærer man barn å forstå forskjellen på riktig og galt fra tidlig alder, vil de selv skjønne at man ikke skal bryte loven. Så enkelt og så viktig er det faktisk.

En selvfølge sier du kanskje, men det tenker nok også foreldrene til de barna som skjelvende kommer hjem etter å ha blitt slått helseløs og ranet. Ranet av et annet barn.

Foreldre, skjerp dere!

 

Foto: Flickr/  eNikodemus

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.