Brutal vold øker i Norden

I Norge har man Nokas-saken friskt i minne. Sverige opplevde nylig væpnede ran i Södertälje, der en av ranerne ble skutt av politiet. Flere norske byer har hatt besøk av forskjellige ligaer som tar de største gullsmedforretningene.

Volden øker markant. Jakten på kortsiktig profitt er ofte motivet.

Ved ranet i Södertälje ble det brukt AK-47 Kalasjnikov automatvåpen. Flere av ranerne er fortsatt på frifot og politiet jakter intenst på disse. Den ene raneren som ble skutt er alvolig skadd etter å ha blitt truffet i hodet.

Nylig ble en verditransport i Stockholm forsøkt ranet, men det ble med forsøket. Her ble det også brukt automatvåpen. Ranerne kom seg unna da de kastet ut røykbomber og spikermatter.

Mye tyder på at samfunnet blir hardere i det store og hele. Offentlige ansatte og ansatte i servicenæringer opplever stadig oftere å få problemer på jobb, med forstyrrende elementer.

En drosjesjåfør ble nesten drept i Oslo i fjor. Buss-sjåfører opplever ofte å bli truet. NAV-ansatte opplever også vold og trusler.Journalister har blitt beskutt i eller ved sine hjem i Norge.

Raner skutt i hodet av politi etter ran i Södertälje Foto: Aftonbladet.se

– I 2012 ble det beslaglagt narkotika for mer enn 300 millioner kroner i Norge, det er betydelig mer enn noen gang. Det betyr nok at mye allikevel kommer gjennom tollen og ut på markedet. Det alene er med på å gjøre samfunnet farligere, farligere og mer voldelig.

Dopet har store verdier, folk er villig til å ta sjansen på å få det inn i landet, men det meste er profesjonelle som lever av og for å skaffe store mengder narkotika.

Risikofaktorer forbundet med vold er nokså like de som gjelder for med annen kriminalitet. Ung, arbeidsløs, enslig og mann er typiske karakteristika ved både voldsutøvere og voldsoffer. Både det å utøve vold og å bli utsatt for vold henger sammen med rusmiddelbruk.

Det er som regel en sterk sammenheng mellom det å være offer for vold, og det å selv være voldelig.

Terroren har også rammet både Sverige og Norge, riktig nok på helt forskjellig vis. Vi må prøve å forstå og være forberedt på at det vil skje igjen, i begge land, når som helst. Volden øker, om det går liv så er det en del av konsekvensene aktørene er villig til å ta sjansen på.

Hva skal til for å forhindre den økende og brutale volden? Frykter DU volden?

Lar det seg gjøre å stoppe dopet over landegrensene og forsøk på terroranslag i Norden?

Vargas

6 thoughts on “Brutal vold øker i Norden

 1. hei og godt nytt år Vargas du glemte å ta med poenget med at det som oftest er folk med innvandrerbakgrunn som står bak vold, ran, voldtekt og kriminalitet. Vi kommer ikke utenom dette for det er de harde fakta!!! 22 juli skjedde også indirekte pga all innvandring. Ja for selv om breivik var Norsk gjorde han det pga all innvandring. Vet du ikke er enig, men innvandring fører til økte etniske konflikter og kriminalitet og bråk.
  Mvh Liv

  1. Hei Liv

   Godt Nyttår til deg også!

   Jeg er enig i at det er svært mange utlendinger som står for det meste av kriminaliteten. Men fokuset i mitt innlegg var ikke hvem, men det
   faktum at det blir mer og en langt grovere vold i Norden.

   Takk for at du stakk innom, måtte du være like dyktig til å besøke bloggen i hele 2013 som du var i 2012 Liv.

   Jeg setter stor pris på dine kommentarer og din interesse.

   Vargas

 2. Tusen takk 🙂 ja jeg liker bloggen din jeg og med mange spenndende diskusjoner med deg. Vi er jo langtfra enig men har en god tone for det og det er viktig og sunt:-)Du nevnte jo en hel rekke hvorfor mye mer kriminalitet men glemte innvandrerne. Norske myndigheter er for dottete og redd for å sette grense for hva som er akseptabelt og tør rett og slett ikke si nei og sette foten ned for alle de kriminelle innvandrerne for da kan de jo bli stempla som rasister ikke sant??? Pluss at straff og soningsforholdende virker veldig milde så det virker ikke avstremmende i det hele tatt. Dessuten – utfra 22 juli rettsaken vil jeg tro det må være lett å «spille seg til» en behagelig soning innen psykiatri hvis man ikke vil i fengsel.
  Volden og kriminaliteten har blitt hardere og mon tro det skyldes påvirkning fra Tv og data spill? + at de innvandrerne der nede er vant til krig, bråk og våpen? Ja de kriger jo hele tida og driver med terroraksjoner og det noe fundamentalt FEIL når sånn grov kriminalitet er «helt normalt» blant dem. Når en hel folkemasse kan stå der å rope «død over Amerika» og jøder + feire 11 sept og mene det på fullt alvor – ja da er det noe helt galt!! De minner meg om Hitlerfolk, så avskyelig er de. De er jo så fordømt hårsår også: Ta feks bare det at de bomber en avis eller Bokforlag BARE fordi de trykker Karikatur tegninger av Mohammed?? Hallo – det er DE som er helt på bærtur med sin U-kultur og ikke vi. Ja for dette er virkelig Ukultur!!! En dottete kulturminister og regjering gjør det ikke akkurat bedre…
  Mindre og kontrollert innvandring burde det vært og bedre effektivitet medå få sendt de kriminelle ut istedet for sånn det er nå så ville det vært mye bedre og fredligere!!!
  Det er i alle fall min mening 🙂
  Vennlig hilsen Liv

  1. Hei igjen Liv

   Du har rett i at vi ikke alltid er enig. Men jeg setter pris på dine kommentarer og engasjement for det.

   Når det kommer til denne saken så kan man ikke si at alle innvandrere, utlendinger og andre med annen farge enn oss selv
   er kriminelle. Du har rett i at det er mange utenlandske kriminelle som sitter i norske fengsler. Men husk at den verste
   handling på norsk jord etter krigen er gjort av en nordmann. Vi er dessverre ikke det spor bedre enn andre Liv.

   Uansett, jeg er svært glad i å høre fra deg min venn:)

   Vargas

 3. Hei igjen, jeg har OVERHODET IKKE sagt at alle innvandrere og utlendinger er kriminelle. De fleste er fredelige og snille. MEN man kommer ikke utenom at mange kriminelle er muslimer og det må gå an å påpeke dette siden det er sånn det er. Det er all den ukulturen og kriminaliteten derfra som «skapte» hatet hos ABB og derfor indirekte årsak til det som skjedde der. Myndighetene burde skjønne dette å prøve å få kontroll på innvandringen (som løper løpsk). Jeg ønsker meg tilbake til et mer fredeligere land uten alle slags konflikter og kriminalitet, ja slik det var FØR den ukontrollerte innvandringen, den gang da vi fikk lov til å ha juleavslutning med kristent budskap osv…
  vennlig hilsen Liv

  1. Hei Liv

   Jeg sier ikke at du påstår det, jeg sier at MAN kan ikke si at alle innvandrere og utlendinger som kriminelle. På generelt grunnlag bør man være
   åpen for at alle mennesker vil hverandre godt, og ikke har kriminelle hensikter fram til annet er bevist.
   Hatet til terroristen kan man ikke sette fokus på, han hatet det meste, også nordmenn som var politisk interessert.

   Jeg er redd du bare må finne deg i all den innvandringen som pågår inn til Norge. Vi er en flerkulturell nasjon, og det vil Norge være i uoverskuelig framtid Liv.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.