I Norge har man Nokas-saken friskt i minne. Sverige opplevde nylig væpnede ran i Södertälje, der en av ranerne ble skutt av politiet. Flere norske byer har hatt besøk av forskjellige ligaer som tar de største gullsmedforretningene.

Volden øker markant. Jakten på kortsiktig profitt er ofte motivet.

Ved ranet i Södertälje ble det brukt AK-47 Kalasjnikov automatvåpen. Flere av ranerne er fortsatt på frifot og politiet jakter intenst på disse. Den ene raneren som ble skutt er alvolig skadd etter å ha blitt truffet i hodet.

Nylig ble en verditransport i Stockholm forsøkt ranet, men det ble med forsøket. Her ble det også brukt automatvåpen. Ranerne kom seg unna da de kastet ut røykbomber og spikermatter.

Mye tyder på at samfunnet blir hardere i det store og hele. Offentlige ansatte og ansatte i servicenæringer opplever stadig oftere å få problemer på jobb, med forstyrrende elementer.

En drosjesjåfør ble nesten drept i Oslo i fjor. Buss-sjåfører opplever ofte å bli truet. NAV-ansatte opplever også vold og trusler.Journalister har blitt beskutt i eller ved sine hjem i Norge.

Raner skutt i hodet av politi etter ran i Södertälje Foto: Aftonbladet.se

– I 2012 ble det beslaglagt narkotika for mer enn 300 millioner kroner i Norge, det er betydelig mer enn noen gang. Det betyr nok at mye allikevel kommer gjennom tollen og ut på markedet. Det alene er med på å gjøre samfunnet farligere, farligere og mer voldelig.

Dopet har store verdier, folk er villig til å ta sjansen på å få det inn i landet, men det meste er profesjonelle som lever av og for å skaffe store mengder narkotika.

Risikofaktorer forbundet med vold er nokså like de som gjelder for med annen kriminalitet. Ung, arbeidsløs, enslig og mann er typiske karakteristika ved både voldsutøvere og voldsoffer. Både det å utøve vold og å bli utsatt for vold henger sammen med rusmiddelbruk.

Det er som regel en sterk sammenheng mellom det å være offer for vold, og det å selv være voldelig.

Terroren har også rammet både Sverige og Norge, riktig nok på helt forskjellig vis. Vi må prøve å forstå og være forberedt på at det vil skje igjen, i begge land, når som helst. Volden øker, om det går liv så er det en del av konsekvensene aktørene er villig til å ta sjansen på.

Hva skal til for å forhindre den økende og brutale volden? Frykter DU volden?

Lar det seg gjøre å stoppe dopet over landegrensene og forsøk på terroranslag i Norden?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kvinner blir kåte og våte av makt- han får gjøre hva som helst med henne…

-Studenten Anastasia Steele var våt allerede i det øyeblikket hun håndhilste på Christian Grey. Denne flotte, høye og mørke mannen som...

Eventyr og fiction film og serier mer populær enn noen gang

"Hobbiten", "Game of Thrones" og "Ringenes Herre". For de litt yngre, Harry Potter, "Narnia" og gjerne "Julekongen" vi ble kjent...

Lukk