Døden-eneste utvei for 600 nordmenn!

Selvmord er en grusom måte å forlate livet på. Ingen friske mennesker velger å forkorte livet ved å heller velge døden. I Norge tar nesten 600 mennesker sitt eget liv hvert eneste år. Like mange familier mister et umistelig medlem til grenseløs sorg og fortvilelse. 

Et stort tabubelagt samfunnsproblem som den nye regjeringen bør sette på agendaen fra dag en.

– Tenker du deg om, så vet du sikkert om eller kjenner noen som er berørt av selvmord. Om disse personene var psykisk syke vet du nok ikke. Man kan ikke se psykiske lidelser på mennesker som skjuler det eller ikke ønsker å dele det med andre. Skammen og frykten for å ikke strekke til og reddselen for å ikke få hjelp må være svært vanskelig.

– Mobbing via sosiale medier har fått mange unge i Europa og spesielt i Storbritannia til å ta sine liv. Denne trenden kan fort eskalere og ramme Norge om ikke noen drastiske tiltak blir satt i verk. Hundrevis av norske barn og unge gruer seg for å møte hverdagen grunnet mobbing via nettet.

I løpet av et langt liv kan mange oppleve å få negative tanker, nedstemthet og bli deprimert av ulike grunner. Det kan skyldes mange forskjellige årsaker som du selv ikke alltid kan kontrollere. Løsningen derimot, den kan være nærmere enn du tror.

Den mentale aktiviteten til et menneske med psykiske vansker, som angst eller alvorlig depresjon, kjennetegnes av en strøm av ubehagelige tanker og forestillings-bilder om fortid, nåtid og fremtid. De negative antakelsene virker troverdige, og de kan være basert på høyst virkelige hendelser, men er ofte overdrevne eller direkte ugyldige.

– Et eksempel er at depressive følelser er forbundet med tanker om verdiløshet, meningsløshet eller håpløshet. I kognitiv terapi er det et mål å styrke pasientens ferdighet til å identifisere slike selvdestruktive onde sirkler.

– Du har sikkert venner på Facebook som bruker enhver mulighet til å skryte av seg selv i forskjellige settinger så snart muligheten byr seg. Enten med bilder av den fantastiske reisen de er på, det høye fjellet de har besteget, eller den nye bilen de nylig har hentet fra butikken.

Noen er så livredde for å ikke framstå som vellykket at de er villig til å pynte på sannheten for å bli likt.

For alle disse som ikke klarer å være vellykket, som ikke har råd til hytte på fjellet, tur til Syden eller ny-bil annenhvert år, så kan det ofte gå på helsa løs. Man kan føle seg mindre verdt, mislykket og utvikle angst fordi man ikke strekker til. Alle andre får mange «likes» på Facebook- bare ikke du.

Man blir kanskje ikke frisk av å ikke bry seg så hardt om hva andre mener, vi må ikke på død og liv være vellykket hele tiden for en hver pris. Verden går ikke under om vi ikke har siste mote, eller mye penger på konto. Verden raser videre uansett hvordan du har det.

Ta vare på deg selv med å innse at du faktisk er helt perfekt – akkurat som du er nå.

 

Foto:/ Flickr/ horriblecherry

Vargas

5 thoughts on “Døden-eneste utvei for 600 nordmenn!

 1. Hei. Har akkurat mistet eldste sønnen min i stygg trafikkulykke. Er i stor sorg. Ingen vet akkurat hva som skjedde, og jeg fikk vite det gjennom media. Utrolig trist at man skal få vite slik gjennom media, og at man selv må innhente informasjon fra f. eks politi. Min sønn hadde det ikke så godt med seg selv, på slutten. Men å da kalle det selvmord, får vi aldri svaret på. Jeg vet bare at når det først gikk så galt, så gikk det fort. Han hadde ikke vondt. Og han ville ikke at vi, som nærmeste pårørende, skulle sette oss ned.. Han stolte såpass på oss at jeg, som mor, ville sørge for at samboeren hans og hans to nydelige små tvillingjenter, og det barnet som ikke er født enda skulle få det best mulig.. Og det skal familien min og jeg sørge for. Det er dager nå som er utrolig tunge, og begravelsesdagen blir nok helt forferdelig, men jeg skal nok komme meg gjennom det og.. Jeg har en tro på at ting skjer for en grunn, uansett hvor hardt og brutalt det er. Og at livet skal leves, ved at man får oppgaver og lærer av det. Jeg har jo også en mann, og 2 andre voksne barn, som trenger ei sunn og frisk mor..

  Men husk å si til hverandre at man er glad i hverandre. Si det heller for mye enn for lite. Sønnen min var litt lukket, og sa ikke slikt så ofte, men de gangene han sa det så betydde det så utrolig mye for meg..

  1. Hei Mona

   Takk for at du deler din sterke historie.

   Dessverre så skjer ulykker fra tid til annen og det er slett ikke sikkert din sønns brå død har noe med selvmord å gjøre. Sorgen og tapet er selvsagt like sterkt for det.
   Vi skriver om tabubelagte tema for å belyse situasjonen for psykisk syke og vi velger å sette døden og selvmord på agendaen, i all hovedsak for å hjelpe de syke og deres pårørende.

   Kjære Mona, ta vare på de gode minnene og vær sterk for din familie, de trenger en sterk og frisk mor.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

   1. Takk for det Vargas.. Ja, jeg skal det vettu. Er ei som aldri gir opp, selv om det er som mørkest.. For når det er som mørkest, så er det bare en vei..Oppover..

    Ha en fin dag du oxo..

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.