Døden lite omtalt i sosiale medier

Vi alle har Ylva-saken friskt i minne. Den unge jenta som måtte gi tapt for kreften. Hennes far skrev om henne i lang tid via sosiale medier. Ære være han for det. Dessverre er døden et lite brukt tema, spesielt blant unge, forståelig nok. Er døden fortsatt tabu?

Ylvas far brukte Facebook som sin kanal for å nå ut i verden, det er et kraftig medium. Bloggere som har opplevd brå død blant sine nærmeste har også unntaksvis skrevet om det som ren terapi. Men finnes det for få fagfolk som kan gi svar på manges ubesvarte spørsmål rundt døden? Snakkes det for lite om døden i skolen?


Det er åpenbart mange unge som føler usikkerhet rundt hva døden betyr, bortsett fra at man slutter å leve. Det vet vi, men mange andre spørsmål står ubesvart for mange.

Vi må ikke på veien i våre rike liv våge å tro at vi har evig liv. Husk, du skal dø en dag. «Memento Mori.» Latin for menneskenes minne om vår dødelighet.

-Alle er litt redde for å dø, men siden det er noe som gjelder oss alle burde det ha vært langt mer normalt, liberalisert og akseptert å snakke om døden. Vi har litt lett for å gå rundt å få andre til å tro at alt er så jævlig perfekt hele tiden.  Nesten litt udødelig.

– Om vi ikke døde, men hadde evig liv her på jorda, ville vi før eller siden fått problemer. Tenk det kaoset. Kloden hadde ikke hatt plass til alle, og vi måtte ha fått i gang det Mars-prosjektet litt brennkvikt. Vi dør selvsagt også for å gi bedre plass til slekters gang.

– Død og sykdom har vært gjemt bort i samfunnet vårt. Mer åpenhet rundt døden og de konsekvensene det får for de rundt er det ikke så mange som ønsker å snakke om. Vi har lett for å heller snakke om glade og positive tema. Det finnes ikke mye positivt å si om døden. Alle tidligere blogg-poster fra denne bloggen som omhandler nettopp døden, er ikke lest av mange.

Døden er noe vi forbeholder de gamle, Ylva var et bevis på at døden kan ramme alle, unge som gamle. Nettopp derfor bør tema om døden være et like vanlig tema som kjærlighet, forelskelse og sex.

Når det verste skjer, så kan man ikke være forberedt, men man kan ha tenkt tankene tidligere- da kan det bli lettere å leve videre. Noen dør hver dag, vi har ingen garanti for morgendagen. Ingen.

 

Foto:/ Flickr/ theemtspot.com

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.