Du kan både si og skrive NEGER

Neger er en sort person som har mørke pigmenter i huden, mørkere enn en svenske eller en nordmann f.eks. 

I USA heter det som kjent «black people» det sorte folket. Hva så, hvor står det i den norske loven at det er forbudt å si eller skrive neger og hvorfor i alle verdens navn være noen som reagerer på det. Jeg kjenner en hel haug med negre og jeg sier neger ti hver og en av de. Uten at noen rynker på den digre nesa si av den grunn.

Sannsynligvis bunner det hele ut i en misforståelse. For hundre år siden, når rasediskrimineringen var på sitt verste i USA, så ble de sorte, altså negrene kalt nigger. Det er selvsagt både forbudt og forbundet med et skjellsord.

Neger derimot, er en sort person, langt mørkere enn oss nordmenn.

Slår man opp ordet «neger» i leksikon kan man finne svar som: Neger brukes oftest som betegnelse på mennesker med svart eller brun hud som opprinnelig stammer fra Afrika sør for Sahara» Videre kan det f.eks stå:

Det synes som om ordet neger er kommet inn i språket fra portugisisk. Det er avledet av et ord med latinsk rot som portugiserne begynte å benytte på 1500-tallet om befolkningen sør for Senegal.

–  Det ord som romerne i oldtiden benyttet for mørkhudede afrikanere var imidlertid et annet, afer. Ordet neger er kommet til det norske språk fra fransk, nemlig négre. PÅ tysk  og dansk har det alltid vært  Neger. Ordet og bruken av det er i dag omdiskutert, men altså ikke forbudt.

Definisjonen av ordet neger har endret seg gjennom årene: Fra å definere neger etter «rasemessige trekk» til å definere etter hudfarge og geografisk opphav. Ordet forekommer forøvrig ikke i nynorskordbøkene til Ivar Aasen fra 1873 eller Hans Ross fra 1895.

Omgås du fargede mennesker så vis respekt slik de fortjener, men spør hvilket syn de har på ordet. Du kan bli overrasket over svaret.

 

Foto: Wikipedia.org

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.