Er det ok at din datter legger ut halvnakne bilder av seg selv på bloggen sin?

Om din datter har blogg, eller velger andre fora på nettet å vise seg fram på, er det ok for deg som forelder? Vet du i det hele tatt om hva hun gjør på nettet, og hvilke bilder hun legger ut av seg selv og andre? Det bør du være litt oppmerksom på, spesielt for din datters egen skyld. 

Journalist, blogger og presseansvarlig i underholdningsbransjen, Elisabeth Norheim skrev nylig en glimrende artikkel på sin blogg, som omhandler de unges aktivitet på Internett, og om hvilke bilder man ikke bør legge ut av seg. Ingen jenter bør legge ut bilder av seg selv der de ser ut som ei pornostjerne med duck-face.

Norheims poeng er: «Hver så snill og kom å pule meg bildene» og hvor foreldrene er i denne sammenheng. All oppmerksomhet er bra, og alle bilder er så lenge de viser kløft. Dette er budskapet fra mange foreldre som rett og slett driter i hva ungdommene gjør på Internett og via sosiale medier.

Ansvarsfraskrivelse og på grensen til omsorgssvikt som foreldre bør ta seg i å gjøre noe med. Svært mange unge jenter velger å vise det meste, are de får oppmerksomhet. En trist og svært negativ utvikling som kan få enorme konsekvenser for den enkelte, senere i livet.

Alle mennesker har behov for anerkjennelse, nærhet, kjærlighet fra de man er glad i og et godt vennskap til sine venner. Allikevel kommer det stadig fram i dagen at det er svært mange av oss som pynter litt på sannheten når de skriver om seg selv i diverse fora.

Spesielt populært er det å framstå som tilnærmet perfekt på Facebook, i sosiale medier og på egen blogg for de som velger å skrive om seg selv.

Mulig at det er et tegn i tiden at vi liker å framstå litt bedre enn våre nærmeste kolleger, venner og til og med de i nær familie.

– Hvis man har båt til bruk på sommeren, hytte på fjellet til bruk i påsken og ellers et godt vellykket liv, så er det jo flott. Det kan allikevel bli litt ubehagelig å lese om det så snart det kommer en melding på Facebook. Hver eneste gang!

Foreldre har ansvaret for de unge helt til de er myndig, en selvfølge for de fleste, og skulle ikke være nødvendig å nevne. Dessverre viser noen foreldre manglende evne til å se det beste for sine barn. Halvnakne bilder må ikke nødvendigvis være et uttrykk for at sex er det første på agendaen. Problemet skjer da bildene oppfattes slik av alle de som ser dem.

Jeg vil dele Elisabeths viktige anmodning til alle foreldre med tenårings døtre.

 • Følg døtrene dine på Instagram
 • Bli Facebookvenn med de, uansett
 • Les bloggen deres ofte
 • Sjekk loggen på maskinen av og til

Bare ved å vise at du bryr deg på ekte vis, er du en god forelder som vil det beste for dine.

Ikke la dine barn ødelegge sin framtid med useriøse bilder, tekst og  innlegg i sosiale medier.

 

Vargas

4 thoughts on “Er det ok at din datter legger ut halvnakne bilder av seg selv på bloggen sin?

 1. Et tema som er verdt en diskusjon selv om det ikke nødvendigvis er av det som er enklest å gjøre noe med, men heldig som jeg er så har jeg ingen barn så da slipper jeg å følge mine egne synsinger enn stund til.

  Derimot litt usikker på hvorvidt konklusjonen om overvåkning er den rette i og med at vi nå bor i et samfunn der det er umulig å hele tiden kontrollere hva et eventuelt barn foretar seg, enten det er på familiens pc, den de har fått utlevert på skolen eller den nye smartmobilen – de kan alltids låne en annens.

  På dette stadiet så tror jeg det eneste reelle håpet ligger i å imprinte en viss form for fornuft i duck-face før det kommer så langt, og det tror jeg rett og slett ligger i å være åpen rundt disse tingene og diskutere det… saklig. Med andre ord fortelle litt om hvor lenge bildene kommer til å ligge der, mest trolig alltid og eventuelt hvor kult det skal være når det fortsatt er første resultatet google gir når de fem år senere skal skaffe seg en jobb eller utdannelse.

  Desverre så er det en viss faktor av at enkelte ting ser ut til å bli passert nedover i familietreet – blond, blondere, pro-bono prostitusjon. Tror det må være en senvirkning effekt av blekemiddelet 😛

  1. Hei Hvetebolle

   Alltid like hyggelig å høre i fra deg.

   Om du er heldig ved å ikke ha barn er jeg rimelig sikker på at det er mange som er uenig med deg i. Å få lov til å oppleve å bli foreldre er
   for mange selve meningen med livet. Selvsagt fører det med seg utfordringer, bekymringer og vanskeligheter man må leve med, men mest av alt er
   det en stor glede i livet å se sine barn vokse opp og bli selvstendige mennesker som klarer seg selv.

   Før det kommer så langt, kan man oppleve problemer av den art dette innlegget handler om .

   Du har selvsagt helt rett i at det er foreldrenes viktigste budskap å forklare alvorligheten i å legge ut utfordrende bilder av seg selv på Internett, og hvilke
   konsekvenser det gir for den enkelte.

   Takk for kloke ord!

   Vargas

 2. Aah… Litt uklar formulering fra meg der ja. Det jeg mente å si var at det var en problemstilling jeg heldigvis ikke trengte å tenke på å følge selv akkurat nå, ikke at jeg var heldig over å ikke ha barn.

  Personlig ønsker jeg meg barn da jeg selv tror det vil åpne meg opp for mange fantastiske opplevelser, og andre ting man sikkert ikke bør fokusere så veldig sterkt på. Hadde dessverre en samboer som når det kom til stykket følte at det å få barn ville påvirke hennes muligheter til å lykkes med sin karriere samt også negativt påvirke hennes økonomiske muligheter til å spise ofte på restaurant og drikke øl når hun følte for det. Needless to say, det var et forhold som havarerte. På egen hånd skjer det lite i form av familieplanlegging, ingenting praktisk i det minste.

  Må nok derimot samtidig si at det knapt finnes bedre reklame for prevensjon enn et kjøpesenter på en lørdags formiddag. Der er det mange foreldre som generelt ser ut til å være lettet bare ungen plager noen andre enn dem for en gangs skyld, og mye tror jeg kan ha med den siste tidens fokus på at man skal være barnets venn. Man bør selvsagt være vennlig, men først og fremst så er det en forelder det trenger og ikke en venn, langt mindre dersom vennen i tillegg er den som fyrer oppunder dårlig oppførsel i utgangspunktet.

  1. Hei igjen Hvetebolle

   Her er jeg helt enig med deg. Det er svært viktig at foreldre er nettopp det foran å være en venn.

   Foreldre skal kunne brukes som en venn, men skal først og fremst sette grenser, veilede og i tillegg vise omsorg.

   Takk for kloke ord igjen!

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.