FFK- snart historie, bør legges ned?

Fredrikstad Fotballklubb var en av de største og viktigste klubbene i Norge for bare noen få år siden. Så sent som i 2008, for bare 5 år siden tok Aristokratene fra Plankebyen en fantastisk sølvmedalje i Tippeligaen. Etter det så har det aller meste gått fryktelig galt. 

Det må faktisk være betimelig å spørre om klubben som den eksisterer og drives i dag har livets rett?

FFK har solgt det meste som kan gi betydelig inntekter. Stadion er eid av Værste AS, det samme er navnet «Fredrikstad Stadion». FFK Sport ASA eier de fleste av spillerne. Hadde FFK som det drives i dag vært en vanlig forretning, ville den ha blitt slått konkurs for lenge siden. Det er dessverre ikke bare det økonomiske som skurrer i fotballbyen Fredrikstad.

– Laget med de karakteristiske rød og hvite draktene, med den eventyrlige hærskaren med fans i plankehaugen, som også blir færre og færre for hver eneste kamp, sliter voldsomt.  Rent sportslig så ligger laget midt på tabellen med 5 tap på 10 kamper, langt under den målsetting som var satt før sesongen, det var opprykk.

Alle disse problemene er alvorlig nok.

– Den største krisen er at FFK framstår som et råttent eple som er i ferd med å gå i oppløsning. Sterke krefter drar i hver sin retning, trener Lars Bakkerud er sykemeldt, det samme er sportssjef Joacim Jonsson. Laget trenes nå av assistenttrener  Håkon Wibe Lund. Hvilen forutsetninger har han til å påvirke spillerne i riktig retning?

– Fredrikstad Fotballklubb har kommet inn i en ond spiral de ikke makter å komme seg ut av. Siden festdagene i 2008 da hele Østfold, bortsett fra særpingene- gledet seg voldsomt over «guttanes» sportslige suksess, har det bare en vei og det er rett til helvete.

De økonomiske utfordringene i klubben har vært svært alvorlige og klubben har blitt berget i tolvte time gang etter gang.

En fotballklubb kan ikke drives på nåde hos en godhjertet og fotballvennlig kommune som allerede har brukt alt for mye av skattebetalernes bidrag på drift av en skakkjørt skute. Enda kommunen er største aksjonær i selskapet som styrer det meste i FFK, FFK Sport AS.

Fredrikstad Energi AS (FEAS) sitter direkte på 13,05 proset av aksjene i FFK Sport AS. Noe som betyr at kommunen indirekte eier 6,65 prosent.

Men det stopper ikke der. Værste AS eier nemlig hele 49,64 prosent i Sport AS, og FEAS eier 37,48 prosent i Værste AS.

Når det gjelder Fredrikstad Stadion AS eier Værste hele 99,2 prosent av anlegget. Med FEAS som 37,48 prosent eier i Værste betyr det 37,18 prosent eierandel i Stadion.

Og med sine 51 prosent i FEAS sitter dermed Fredrikstad kommune, altså du og jeg, som indirekte eier av 18,9 prosent i Fredrikstad Stadion.

Hvordan kan klubben tjene nok penger til drift, lønninger til spillere og ansatte når det ikke er klubben som står for inntjeningen?

– Fredrikstad by og alle innbyggerne som er glade i klubben har hatt tunge tider, mulig må det bli enda verre før det kan bli bedre. De som er i klubben, men som ikke ønsker klubbens beste bør finne seg noe annet å gjøre. Alle som er glad i klubben ønsker Tippeliga-fotball med fulle tribuner.

Mulig et syn du ikke får se igjen.

– Sannsynligvis er FFK tvunget til å starte helt på nytt. Flytte vekk i fra den dyre stadion de selv ikke eier. Med flere av Norges rikeste privatpersoner, bedrifter og en velvillig kommune som legger viktige ting til rette, og med god økonomisk styring er det mulig å drive en stor fotballklubb i Fredrikstad, de karer det jo i en bygd som Sogndal. Hvorfor skulle det ikke gå i Norges 6. største by?

Kanskje fordi alle i Sogndal drar lasset sammen og i riktig retning?

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.