Vi nordmenn elsker fredager! Ikke bare har vi nedtelling til den viktigste dagen i uka, vi tar oss like godt fri fra jobben flere ganger i år på ukens absolutt viktigste dag. Vi kan like godt begynne å kalle den for, ja nettopp. Fredag den Hellige. 

– Andelen menn som jobber fredager, har gått ned fra 66 prosent i 2000 til 56 prosent ti år senere. Blant de menn som har jobbet på fredager, var arbeidstiden 40 minutter kortere i 2010 enn i 2000. Derimot var det liten forandring for resten av arbeidsuken både når det gjelder andel som var på jobb, og arbeidstid.


Også kvinner jobber mindre på fredager enn de gjør resten av uken, men tiden de bruker på arbeid på fredager, er ikke redusert i samme grad som for menn.

Mange nordmenn har bedre økonomi enn på lenge, vi har hytte på fjellet, båt på vannet og en iboende higen etter å ta en lang-helg i København, Barcelona eller på Hafjell.

I motsetning til resten av Europa så har vi en denne helt spesielle dagen vi ser fram til, da er arbeidsuka slutt vi kan slappe av og kose oss med et glass rødvin og en bedre middag. Mange så slitne og sluttkjørte at de sovner på sofaen lenge før senge tid. Kjenner du deg igjen?

Andre europeere har ikke denne dagen som en merke dag som oss nordmenn. De har en helt annen kultur enn oss når det kommer til hva begrepet kos er. De tar med hele familien ut på en bedre restaurant og sitter der gjerne til midnatt, ingen sier at barna skal være i seng kl 20:00.

Dessverre sliter flere land med økonomiske problemer som gir våre venner i Sør-Europa mindre muligheter til uteliv.

Så hva er det med denne dagen som er så spesiell for oss?

– Vi er ikke like oppstemt på søndag og mandag. Kan det være dette ekstra glasset eller muligheten til å sove en time lenger som gjør at vi hyller fredagen så inderlig? Om mulig går vi hjem et par timer før eller tar helt fri for å få en enda lengre helg. Nordmenn bruker millioner av kroner på levende lys, mys og kos gjennom hele vinterhalvåret.

Kanskje er det viktig for oss, å få dette avbrekket i slutten av uka der vi kan bruke fredagen til noe annet enn ellers i uka, kanskje er det riktig at vi jobber bare halv dag eller tar helt fri nettopp for å bryte mønstret.

-Vi nordmenn bruker også mye penger på å gjøre det hyggelig i hjemmet, fordi vi bruker langt mer tid der enn f.eks en franskmann eller spanjol gjør. Gjennom høst og vinter er det mange som går og teller ned dager til Fredag den Hellige, og går ikke ut av huset før man skal på jobb på mandag.

Hvor mange ganger har du vært på IKEA, bare i år? Kjenner du deg igjen?

 

Kilde: ssb.no

Foto: Flickr/ oruzgani8

Vargas

Tags: Fredag

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
10 beste fotball-managere går på rundgang

Du skjønner selvsagt med det samme hvem har vært lojal mot sin klubb. Si Alex Ferguson (71). Han var hos...

Ylvis- med nye rekorder med «The Fox»

Nå er brødreparet fra Bergen inne på den viktige Billboard-listen og innehar en eventyrlig 8. plass med sin siste hit...

Lukk