Du har de som alltid må snakke høyt i telefon, spesielt private samtaler, rape, prumpe eller gjør andre lyder i åpent kontorlandskap, eller tar med mat på møter? Kjenner du igjen din irriterende kollega blant disse?

– Norske arbeidstakere må ofte være fleksibel med tanke på oppførsel og hensyn mot egne kolleger. Man skal selvsagt vise respekt og medmenneskelighet, men også en åpen og medgjørlig side om det er noen som søker råd, veiledning eller assistanse fra deg. Du er ofte pliktig til å stille opp for arbeidsgiverens beste.

En kollega som lurer seg til en høneblund på jobb er ikke mye av en kollega å samle på.

– Du kjenner typen? Som lurer seg unna de fleste arbeidsoppgaver, går først til lunsj og kommer sist tilbake, snakker mer om seg og sitt enn noen andre, avbryter samtaler, ler høyt av sine egne vitser og snakker om ferie og fritidssysler så snart sjansen byr seg.

Er det alltid så lett når man ikke har den rette dagen selv, å måtte stå på pinne å være hyggelig å hjelpsom?

– Selvsagt er det ikke det. Årsaken kan være så mangt. Stress før jobb, grinete barn, partneren har mensen og du sliter med depresjon og vil aller helst vekk fra alt sammen. Da er man ikke den kollega som spretter opp og kaster seg over de vanskeligste oppgaver om en i “båsen” ved siden av trenger hjelp.

Om en kollega bruker store deler av arbeidstiden på private gjøremål, snakker i telefon, er ute et ærend og snakker kun om private tema uten nevneverdig interesse for det man egentlig er på jobb for å gjøre. Skal man gi beskjed til arbeidsgiver om det?

– Selvsagt skal du det, om det er gjentatte overtredelser fra arbeidsrutinene, slik at arbeidsmengden øker på de andre kollegene er man pliktet til å si i fra. Vedkommende får i så fall en advarsel, skjer det ingen bedring innen rimelig tid, blir vedkommende løst fra sin stilling.

Ingen arbeidsgivere er tjent med å ha arbeidstakere som ikke ønsker å gjøre en innsats, men er utelukkende stemplet inn for å heve lønn. Har DU en kollega som kun er opptatt av seg og sitt, samt bruker arbeidstiden til å surfe på nett og snakke private telefonsamtaler, si ifra.

Du vil få en langt bedre arbeids-hverdag om slike uromomenter fjernes fra bedriften.

På de aller fleste arbeidsplasser er det et ok miljø, men på noen steder kan det være noen få som skaper trøbbel for resten av gruppa. Mulig er det bare en liten omjustering eller en rokering som skal til før alt blir som før, man må ha en viss takhøyde. Alle er ikke like, men det må forventes av alle på en arbeidsplass å vise et minimum av engasjement for sin egen jobb.

Ikke la en person få ødelegge for deg og ditt arbeidsmiljø. Ta grep i tide! Print ut og heng på oppslagstavla i kantina, eller del dette på Facebook med dine kolleger. Det er lettere å si fra i fra som en samlet gruppe enn enkeltvis.

Vargas

Pin It on Pinterest