Nordmenn er aldri så “rike” som da feriepengene kommer, og for noen så kommer skattepengene like etterpå. Rike nordmenn har en tendens til å bruke penger mens det er noe å bruke, og er heller blakk de tre siste dagene før ny lønn. 

En vanlig familie med en gjennomsnittslønn får et sted mellom 30.000 til 55.000 pr person i feriepenger, alt ettersom hvilket yrke man har, og hva man hadde i inntekt året før.

Det betyr at det er en store summer som kommer inn rett før ferien, men husk at disse skal vare hele sommeren, til alle utflukter, til alle reiser og til det meste barna peker på. Husk det også skal være barnas sommer, på deres premisser.

Flytt det overskytende beløpet som er mer enn din vanlige lønn til en egnet konto. Sørg for at dette er en konto som det også er et VISA-kort linket opp mot. Så snart ferien starter er det disse pengene man bruker, og det som da står igjen på lønnskonto kan brukes når ferien er over.

– Dessverre så kan penger lett være en kilde til argumentasjon og krangling, derfor bør alle slike tema være ryddet av veien før pengene er på konto. Om begge lønnstakere i husstanden er enige, og flytter det overskytende fra normal lønn, og bruker kun disse pengene i ferien, så er det lett å holde orden.

Mange setter opp et dags-budsjett i sommerferien, slik at man vet hva man kan bruke hver eneste dag. Om sommeren når man har fri og kanskje er på en lengre reise med familien, kan det fort gå mer penger enn man trodde på forhånd.

Norske husholdninger bruker ifølge MMI, drøye 26.000 kroner pr. person i sommerferien i snitt. To av tre nordmenn skal i år som i fjor ha tre til fire ukes sommerferie. 39 prosent skal feriere i Norge og utlandet, 12 prosent kun i utlandet og 34 prosent kun i Norge.

Her er noen meget viktige punkter som får deg og din familie til å spare litt mer av feriepengebudsjettet.

010Odense, Danmark Foto: Privat

* Betal reisen med kredittkort Da er du tryggere. Med kredittkort menes f eks Mastercard, American Express, Diners eller andre kredittkort hvor du får regningen senere, i motsetning til vanlige debetkort der pengene trekkes direkte fra konto. På de fleste kredittkort er det også med en reiseforsikring for tap av verdier på reisen, forutsetningen er at du betaler mer enn 50 prosent av reisens kostnad med kortet.

* Bruk alltid lokal valuta, uansett hvor du er på ferie. Betaler du med VISA-kort kan det være butikken som bestemmer kursen på norske kroner, den er ofte ikke til din fordel, butikken vil tjene mest mulig. Alltid.

* Om du må ha leiebil, sjekk flere turoperatører som kan gi råd om de som er mest seriøse, og sikkert billigst.

* Betaler du med kredittkort på reisen, har du 45 dagers rentefritt bruk om hele summen betales innen fristen. Det kan være lønnsomt om du finner gode tilbud på dyre varer som Gull og skinn i Tyrkia f.eks.

* Unngå å bo på hotell uten kokemuligheter, bo heller i leilighet der du selv kan styre måltidene. Det er langt billigere å lage mat du selv tar med på stranda o.l enn å kjøpe på nærmeste restaurant.

* Mange steder i verden sitter det mennesker som har lyst å bo i Norge for noen uker. Disse bytter bolig med deg- gratis! Det finnes flere gode nettsteder du kan finne en familie å bytte bolig med, et eller annet sted. Det må ikke være dyrt og langt å reise dit heller, i Danmark alene er det tusenvis av muligheter.

* Bestiller du lavprisbilletter på fly, kan det være penger å spare på å bestille en og en billett. Bestiller du samlet vil alle billettene ha samme pris.

* Det aller viktigste punktet, bortsett fra å sette opp et feriebudsjett, må være at man kan være måteholden på shopping- til tross for at man har bedre råd på sommerferie enn ellers, må man ikke kjøpe ALT på impuls som er fristende.

Uansett hvor dere drar så er det lett å være naiv i forhold til de lokale forholdene. Det er ikke så mange lommetyver på Heimdal, på Oppdal, eller i Grimstad.

I Roma, London, Paris og Ankara derimot er det mange som gjerne skulle fått tak i dine verdier, og de tar alt, om de får en ørliten sjanse. Nordmenn blir ranet for millioner av kroner i utlandet – hver eneste sommer.

Ta vare på deg selv, din familie og dine verdier. Planlegg hvordan du skal skjule både fotoutstyr, penger og pass.

God Sommerferie!

 

Vargas

Pin It on Pinterest