Kloke ord skrevet av den franske forfatteren André Maurois 1885-1967, som blant annet skrev den psykologiske ekteskapsromanen «Climats» i 1929. Muligens ikke verdens mest kjente forfatter, men en mann som hadde kloke og vågale tanker som ble til bøker forut for sin tid. 

-Du som velger å bruke deler av din tid til å kaste deg inn i litteraturens mangfold, har et rikere liv i den grad du klarer å bli overrasket over andre menneskers valg. Valg som du i mange tilfeller aldri selv har kommet til å ta.

– Mange gode forfattere får sine bøker gjort til film. Filmer som noen ganger skuffer, andre ganger er den nøyaktig slik du hadde sett historien for deg i ditt eget sinn. Da er det en stor fordel å lese boka før man ser filmen, og ikke omvendt.

Foto: Flickr/ gwaldon


Lars Saabye Christensen er en av Norges mest leste forfattere. Han står som kjent blant annet bak «Halvbroren» som nylig ble vist som TV-serie på NRK.

– Nå kommer hans første bok i trilogien om de fire kameratene som vokste opp i Oslo på 60-tallet, «Beatles» som film. Bok nummer to, «Bly» og den siste «Bisettelsen» bør følge etter på lerretet om leserne skal få hele den fantastiske historien og de fire kameratene.

Komplottet i en spennende krim-bok, skildringen fra et langt, spennende og levd liv i fra en god biografi. Eller den perfekte roman der helten får sin forbudte kjærlighet til slutt. Alle som elsker bøker har sin egen måte, sitt eget lille ritual rundt det å sette seg ned med en ny bok.

– Noen velger å notere ned navn om det er mange forskjellige personer å holde orden på i en uoversiktlig innledning. Andre har sitt eget faste lese-sted, eller faste tidspunkt på døgnet det må leses. Noen leser et kapittel for så legge boka vekk- andre leser alt på en gang.

– Å sitte å fundere på andres valg, når man kommer til det essensielle i bokens hoved poeng, eller røde tråd er magien i litteraturen. «Hvorfor gjorde hun ikke slik i stedet. Jeg ville ha gjort dette på en helt annen måte.»

Leser du ikke bøker så er det ikke for sent å begynne, det er aldri for sent å lese bøker, men begynn nå. Finn deg en bok som du har hørt skal være ok, men velg en sjanger du har interesse rundt. Du vil få deg en positiv overraskelse.

Spesielt når du blir overrasket, som i kjærligheten over andres valg.

Vargas

Tags: bøker, Christensen, Lars Saabye

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
«Kast deg foran toget ditt jævla svin»

Slike brutale meldinger via sosiale medier, via sms, brev og sagt direkte opp i ansiktet av haterne. Mobberne som ikke...

Norske bestemødre kjøper sex i Gambia

Modne norske kvinner som har fått nok av kjøkkenbenken og en storforlangende og misfornøyd ektemann i Norge. De bruker mye...

Lukk