«Jeg tenker nok du skjønner det sjøl»

I en periode framover vil du kunne finne gode gjesteblogg innlegg fra andre bloggere her på vargas12.com. Dette er for å vise hvilke bloggere vi liker å følge, og som en anbefaling til deg som leser.

Vi har valgt ut Stines blogg som det aller første. Hun skriver sine egne tanker om livet og samfunnet, en meget fin blogg som hun har kalt Stinea.blogg.no, som vi kan anbefale alle våre lesere.

Her er en av våre favorittbloggeres siste innlegg, «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl.» Den sterke historien om tapre Christoffer.


«Har lest gjennom boken om Christoffer «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl.» Tårer, sinne, forakt og medfølelse er bare noen av mange følelser jeg kjente på når jeg leste denne boken! En forferdelig skjebne for en liten gutt som trengte at noen voksne tok ansvar, men som feilet totalt! Jeg er mildt sagt overasket over hvor dårlig det står til innenfor ulike etater og hvordan det er mulig at så mange voksne mennesker kan svikte så totalt som dette! 

En ting er at nærmeste familie ikke grep inn, noe de absolutt burde gjort, men at skoler, sykehus, og BUPA (Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling) kan være så blinde og handlingslammet er ubegripelig og rett og slett ikke akseptabelt i det hele tatt. Mennesker gjør feil, men slike feil som har blitt gjort her skal virkelig ikke forekomme.

Mange spørsmål blir stilt i denne boken – hvordan kan moren la misshandlingen gå seg hus forbi? Hvorfor gjør ikke besteforeldrene noe, hvorfor er det ingen som reagerer?

Gjennom boken får vi vite at bestemor, bestefar, onkel og far har mistanke om at noe ikke riktig stemmer, og en voksende uro inntar kroppen deres. Likevel så lukker de øynene. Noe som i og for seg faktisk kan være forståelig- for når man er følelsesmessig involvert i noe så vanskelig så kan det fort bli lett å se seg blind på hva som faktisk skjer, derfor så mener jeg at hovedansvaret ligger utelukkende på fagpersonell som har stått på sidelinjen og sett på at denne gutten går til grunne. Likevel så må jeg si at det finnes grenser for hvor mye nærmeste familie også skal kunne lukke øynene, før de tar grep om situasjonen! 

Så har vi mor i hus – hvordan i all verden kan hun stå og se på at mannen hennes misshandler gutten sin? Eller hvordan kan hun være så blind at hun ikke en gang ser hva som skjer?

Nå vet vi lite om forholdet til mor og stefar bak husets fire vegger, men mye av informasjonen som kommer frem tilsier at hun også kanskje kan være et offer (?) For når man havner i klørne til en psykopat så er det ikke lett å skulle gjøre noe. Underveis for vi vite at stefar er kontrollerende og sjalu, videre får vi vite at hun mister kontakt med venner og til slutt ender det opp med en stor mur mellom mor og familie. Mye tyder på at dette er stefars jernhånd som står bak. AT hun i media forsvarer denne mannen, kan faktisk komme av at han truer henne til å stå ved hans side. Men for all del, sannsynligheten for at hun faktisk er minst like blind, dum eller ansvarsløs som alle de andre er selvsagt til stede!
Noe jeg ellers henger meg opp i er at ingen klandrer far? Hvor er faren? Ja, han har sakte men sikkert blitt luket bort fra Christoffers liv fordi stefar har tatt fullstendig kontroll, og manipulert far bort. Men siste gang Far så Christoffer, så fikk han et klart bilde av hvordan stefaren var.

Christoffer hopper i en sølepytt rett før han blir hentet av mor og stefar etter en helg hos far, stefar og mor kommer kjørende, far ser at stefar går fra hengslende, bråstopper bilen og beveger seg iltert ut for så å ta tak i Christoffer, river av han klærne og praktisk talt kaster han inn i bilen.  Far reagerer på Christoffers fryktfulle øyne da de kjører forbi, og mors manglende initiativ til å gjøre noe med situasjonen.

Senere i boken får vi se at far klandrer mor for Christoffers død, han klandrer henne for at hun ikke har grepet inn eller gjort noe med situasjonen og vil med det ikke få fred før hun også får sin straff. MEN, hvor var han da han?

Jo da, han var deprimert og trist fordi han ikke lenger fikk treffe sønnen sin, men inntrykket man sitter igjen med er likevel at han ikke gjorde mye for å få beholde kontakten. Videre så er det forunderlig at han ikke reagerer når han ser hvordan stefar behandler sønnen sin rett for øynene på han. Når han har så sterke misstanker om at noe skjer hjemme hos Christoffer, så burde vel også han reagerer og handle, så om mor skal straffes for ikke å gripe inn, så burde vel også far straffes for sin blindhet og manglende handlingskraft? Han som faktisk er mer utenforstående enn mor og som faktisk da har klarere øyne å se med, enn det både mor, mormor, morfar og onkel har!

Vi kan kaste ballen mellom familie medlemmer og legge skyld på og klandre en og hver av dem, og til dels med god grunn, men vi må likevel ikke glemme at familie vold er så omfattende og stort, for ikke å snakke om vanskelig å gjøre noe med når man selv står midt opp i det.  Et menneske som utøver vold, som er manipulerende eller som er en psykopat om du vil, får så stor makt over de rundt seg at det er skremmende. Hitler fikk kontroll over en hel verden, noe som da bekrefter at det å ta kontroll over en familie er en bagatell og en enkel sak for en person som vet hvordan han skal få dette jerngrepet over andre mennesker. Som IGJEN gjør at den største pekefingeren faktisk må peke mot alle de utenforstående som så tydelig så at noe var galt, men som av ulike årsaker ikke gjorde noen ting!

Likevel så må vi ikke glemme sakens kjerne, sakens hovedperson som jo er et lite barn. En gutt som mener at de voksne rundt han burde skjønne det sjøl – «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl.»  Sier han gjentatte ganger på spørsmål om hva som har skjedd med han! Og uansett hvor blind man er, så kan det nesten ikke unnskylde at et lite barn alene har måttet kjempe mot en voksen mann som flere ante ugler i mosen av, uavhengig av personlige eller profesjonelle forhold!

Hvis du vet om, eller har sterk mistanke om at noen i nærheten av deg blir misshandlet så ikke nøl med å kontakt politi eller barnevern. Du kan legge inn et anonymt tips og da trenger du ikke å være redd for at noen skal vite at du «blandet deg inn i» andres saker!

LES denne boken og SE hva som kan skje hvis ikke du sier i fra!»

En historie som aldri må bli glemt, og som må gå foran som et skrekk-eksempel på hvor ille det kan gå om du ikke griper inn i mistanke om vold, overgrep og omsorgssvikt mot forsvarsløse barn.

Vis at du bryr deg!

Gå inn på Stines blogg, og finn masse andre kloke og meningsfylte innlegg du også.

Om du ønsker å være gjesteblogger, så ta kontakt- du skal ikke se bort i fra at vi også poster ditt beste innlegg på denne bloggen. Det er verdt et forsøk!      

                      

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.