Kapringen- En film du tar med deg videre i livet uansett hvor du skal

 «Kapringen» er en dansk film som gir deg en grusom fortelling om hvordan mange europeiske sjømenn og deres familier har opplevd det å bli kapret av somaliere ombord i skip som kan være verdt millioner.

MV Rozen er navnet på et virkelig skip som ble utsatt for kapring av somaliske pirater i 2007, men «Kapringen» er ikke basert på en sann historie.

Regissør Tobias Lindholm har imidlertid etterstrebet å lage en realistisk skildring av hva som skjer i situasjoner som denne, og hvordan arbeidsgiveren, rederiet i dette tilfelle og familiene  som opplever en alvorlig kapring.

Johan Philip Asbæk gjør en imponerende rolle som kokken Mikkel som har sin lille familie hjemme i Danmark, som han gjør alt han kan for å overleve så han kan få se sine kjære igjen. Man skal ikke være noen ekspert på film, mennesker eller følelser for å forstå at regissøren bruker dette drama for alt det er verdt. Han spiller på vårt følelsesregister hele veien.

Kaprerne er bevæpnet og villig til å drepe for å oppnå sine mål. Norske rederi har ved flere tilfeller opplevd å få skip kapret, så langt har ingen nordmenn blitt drept av kaprere.

skipet «Trans Catalonia» ble for et år siden forsøkt kapret og det ble utvekslet skudd mellom skipets sikkerhetsvakter og de somaliske kaprerne. Ingen av skipes besetning ble skadd.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=p4DbVER5bbI[/youtube]

Med et maskingevær mot bakhodet ligger Mikkel Hartmann, skipskokken ved lasteskipet MV Rozen, over et rotete bord med en svart telefon på. Svetten renner nedover ansiktet hans og gjør den skitne helsetrøya våt. Man kan nesten kjenne reddselen han føler i det munningen presses mot hodet hans.

Vil dette være hans siste øyeblikk i live?

«Si at han skal sende penger, ellers dreper vi deg», roper mannen som holder telefonrøret ved ansiktet hans. «Forhandlingene er over»!!

Rederiets manglende vilje til å betale de pengene kaprerne ønsker kommer som et sjokk på besetningen og deres familier. Et høyt spill der menneskeliv er brikkene med livet som innsats, helt uten mulighet til å gjøre påvirkninger i sin favør.

Eller kan de gjøre noe?

Handlingen i filmen «Kapringen» utspiller seg både i den vellykkede skipsrederen Peter Ludvigsens kontorer og på MZ Rozen, der Mikkel og resten av besetningen må holde ut i månedsvis, og Tobias Lindholm benytter dette til å leke seg med kontraster.

Fra det bråkete og ekstremt varme skipet, til det rolige og kjølige skipsrederkontoret. Fra de stivsnippede skjortene Ludvigsen bytter etter hvert møte, til Mikkel sin en gang hvite helsetrøye, som nå er brun av skitt.

Dette er en film du tar med deg ut av kinoen og videre i livet i lang tid. Den viser på en eventyrlig måte hvor skjøre vi mennesker er og hvor viktig våre nærmeste er. Det vet vi ofte ikke før vi er i ferd med å miste en vi har kjær.

Se filmen «Kapringen» og tenk et øyeblikk over at det faktisk noen som opplever disse hendelsene mens du er på vei hjem…

Kilde: NRK/P3.no

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.