Kong alkohol herjer blant norsk kvinner og menn

Norske Kvinner har aldri drukket mer vin enn i 2013, og norske menn handler mer enn noen gang i utlandet, i all hovedsak på Systembolaget. Du har kontroll ikke sant?

Når så du den full nordmann sist? Kan ikke huske sist gang, kan du?

Nordmenn drikker alkohol som aldri før, men er sjelden eller aldri full i offentlighet. Det betyr at det drikkes på hytta i båten, i hjemmet og på private turer. Du tåler jo så mye så det er ikke noe problem, ungene har jo aldri sagt noe om det heller så.

La barna være i sentrum, drikk din Bayer og ditt glass vin med glede, bare la det bli med det ene. 

Solen skinner, det grilles og nytes skalldyr og spekemat. Ingenting er jo bedre enn en kald øl, et glasshvit eller rødvin. Hva så? ingen unger tar vel skade av det så lenge det er drikkes med måte.

Foto: Flickr/ pianowow

Mulig det, men når er nok nok da? Når det er vanskelig å snakke klart, eller når man har spydd ned fin-skjorta to ganger på samme kveld. Eller når ungene endelig har sovnet og du kan legge deg under tre-literen å bare svelge unna?

– Å fortelle voksne folk at de drikker for mye er jo bare tullete. Det må de finne ut selv. Problemet er størst når det er barn til stede som verken tør- eller skal ha som oppgave å fortelle mor, far, onkel eller tante at de nå må korke flasken, de begynner å bli vulgære og snøvlete.

Det er det få eller ingen barn som gjør.

I 1980 drakk kvinner bare en fjerdepart av det mann drakk. Nå i 2013 drikker kvinner ca halvparten av det menn gjør. Det vil si at forbruket til kvinner i Norge har doblet seg på denne tiden. Hvem drikker alt dette?

– Kvinner har byttet ut kaffen med vin. Noen elsker rødvin, andre må et glass hvitvin til de fleste anledninger. I perioden mellom 2000–2012 steg salget av pappvin fra 13,5 millioner liter til 35,5 millioner liter i Norge, viser tall fra Vinmonopolet.

Økningen er det i all hovedsak kvinner som står for, men også menn drikker mer enn tidligere.

Handelslekkasjen til Sverige er på mer enn 13 milliarder kroner, av disse tallene er det mange milliarder som er brukt på det svenske Systembolaget. Nordmenn er i ferd med å ta igjen land sør i Europa som i generasjoner har hatt en langt mer liberal alkoholpolitikk enn de landene vi helst sammenligner oss med.

For stadig flere nordmenn så er pappvin-kartongen sommerens bestevenn. Burde det ikke heller ha vært barna som fikk mest fokus i sommerferien?

La barna være i sentrum, drikk din Bayer og ditt glass vin med glede, bare la det bli med det ene. 

Les mer på Klikk.no.

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.