Kvinner lever lengre enn menn- Hvorfor det?

Fordi de har mindre fysiske forutsetninger og dermed slipper å gjøre hardt arbeide? Neppe!

– Det finnes mange flotte ting med å være født kvinne, men en klar fordel av å være en kvinne, er at de kan forvente å leve i gjennomsnitt fem år lenger enn menn. I Norge er gjennomsnittet ca to år, (80) for menn og (82) for kvinner.

I det siste har forskere lett etter å finne årsaken til mellomrommet på alder mellom kvinner og menn. Om det er  biologiske faktorer, som kommer av at kvinner har et tilsynelatende sterkere immunforsvar, til de genetiske fordelene ved å ha to X-kromosomer.


Men kanskje, er kvinners uforholdsmessig utholdenhet ikke biologisk, men et «utfall av sosial dynamikk.»  Det er hva University of Maryland, College Park Sosiologi Professor Philip Cohen argumenterte i «The Atlantic» denne uken.

– Cohens argument fokuserer spesielt på røyking, som var en mannsdominert praksis i hele det tjuende århundre, som den skyldige for menn forkortet levealder. Mens mer enn 80 prosent av amerikanske menn født i 1901 røkte i når de hadde blitt 30 år gamle.

 – Kvinner i denne generasjonen hadde aldri mer enn 55% av kvinne begynt å røkye i samme alder.  Poff. Cohen påpeker også at mens den amerikanske røyking ikke har endret seg stort siden 1965, er røyking fortsatt mer vanlig for menn over hele verden, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Philip Cohen erkjenner at sosiale faktorer – som den historiske ekskludering av kvinner fra krig og uforholdsmessig mange menn myrdes hvert år under voldelige forbrytelser – kan spille en rolle i kvinners lengre levetid.

Han avviser også effekten av USAs relativt høye barsel-dødelighet.

– Cohen hevder at siden kvinner som dør i barsel-seng er på 4 prosent av alle kvinnelige dødsfall i Amerika, betyr det ikke at dette påvirker kvinners lengre levetid. «Jeg mistenker at selv om vi fjerne røyking, krig, mord, og barsel-dødelighet, vil kvinner leve noen få år lenger enn menn, i gjennomsnitt.»

Kvinner ser ut til å utvikler hjerte-problemer senere i livet enn menn, samt de potensielle positive faktorer med å ha to X-kromosomer som bidrar til at kvinner lever lengre enn menn.

Det mannlige-spesifikke fenomen kjent som «testosteron storm» bidrar til høyere dødelighet blant menn. «De nivåer av hormonet kan være ganske høye og foranderlige, og som kan føre til farlig atferd blant unge menn.

«De bruker ikke bilbelter, de drikker for mye alkohol, de kan være aggressive med våpen, de sloss og tar større risiko i livet generelt», i følge proff. Cohen.

-Vi kan aldri være sikker på hvorfor kvinner lever lenger enn menn, men det er visse ting vi alle kan gjøre for å øke lengden og kvaliteten på våre liv. Blant annet å  fokusere på å unngå skadelige vaner som røyking, spise usunt og å sitte for mye stille. Vi vet at vi heller bør gjøre helsebringende tiltak som å spise sunt, sove nok og trene regelmessig.

I all hovedsak går livet ut på å nyte de tilmålte dager man har i livet, enten man er kvinne eller mann.

Kilde: Huffington Post

Foto: Flickr/ *michael sweet*

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.