Madiba- Nelson Mandela er død

Nelson Mandela, selveste Mandela. Mannen som mange ser på som den viktigste frihetskjemper i moderne tid, en tidligere president som gjorde inntrykk på alle han møtte. Vår tids fremste statsleder er død. Nelson Mandela 1918-2013.

Mannen som satt fengslet på Robben Island i 27 år, uskyldig. Mannen med fangenummer 46664.

I sitt 95 år ble Nelson Mandela lagt inn på et sykehus i Johannesburg, nok en gang med lungebetennelse. «Madiba» som alle afrikanere kaller sin kjære Nelson Mandela er elsket av sitt folk. Mange flokket seg rundt sykehuset der de trodde Mandela ville ta sitt siste åndedrag.

Mot alle odds kom han seg til hektene og ble så frisk at at han kunne reise hjem igjen. Nå er det altså slutt. Legenden, frigjørings-helten, Afrikas symbolske leder, hedersmannen Nelson Mandela har gått bort.

– Hans popularitet går langt utover Sør Afrikas grenser. Mandela var en ruvende skikkelse som politiker, og han er det fortsatt i de aller fleste land der de svarte er undertrykt. Spør man en markant politisk skikkelse av internasjonalt format hvem som er deres forbilde- vil de fleste svare Nelson Mandela.

Foto: www.handresearch.com


– Hans enorme steier-evne, hans vilje til å forstå sin motstandere og hans diplomatiske måte å håndtere vanskelige politiske spørsmål, ble lagt merke til i alle verdenshjørner. Hans parti, ANC (African National Congress), var et fryktet politiske parti med mye makt i Afrika. Dette var Mandelas fortjeneste.

Hans ordtak var «En mann, en stemme».

– Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Den motstanden ble raskt slått tilbake og Mandela var mer populær enn noen gang. Så populær at han var på alles lepper uansett hvor i verden han reiste.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik W. de Klerk.

En av vår tids største og viktigste personer som har viet hele sitt liv i kampen mot undertrykkelse og rasisme har når godt bort. Hans taler ble lagt merke til uansett når og hvor de ble holdt. Nelson Mandela vil ikke bli glemt, uansett hvor i verden hans navn blir nevnt.

Nelson Mandela vil bli stående igjen som Afrikas sterkeste mann, Afrikas løve har gått bort. En nasjon sørger, en hel verden sørger med dem.

Hvil Madiba. Hvil.

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.