Merkeklær til barn- foreldrenes valg!

Blogger og tobarnsmor Rannveig Heitmann dummer seg vel bare ut når hun påstår at barn bør ha merkeklær og kun det. Hun bommer enda mer når hun påstår at andre foreldre som ikke har råd til merkeklær, bare er misunnelige. 

Flott for Heitmann å kunne kjøpe merkeklær til sine to barn, men synd for bloggeren å uttale seg uten at det hun sier har vært innom «kontrolltårnet» først. Blondiner kan lett ta munnen for full, Heitamanns påstander er så tåpelige at de mistenkes for å kun skape overskrifter og trafikk til egen blogg.

Foreldre som ikke kjøper merkeklær til sine barn er minst like glad i barna om de velger å kjøpe billigere utgaver. Tviler også på at disse er nevneverdig misunnelig på de foreldre som kjøper de dyreste merkeklærne til sine barn.

Suri Cruise (7) Foto: mbeirouty


– Nå har flotte Rannveig vært i media en rekke ganger for å ha kommet med gullkorn som folk har ledd seg skakke av før også. TV3 sender en serie som heter «Charter-feber» og Heitmann har vært på tur med andre bloggere, uten å imponere i det hele tatt. Man kan lett få en mistanke om at tobarnsmoren fra Nord-Norge er den blondeste bloggeren av dem alle.

Merkeklær for barn er utelukkende foreldrenes valg. Barnet har det like bra om klærne heter noe helt annet enn hva som er siste mote.

Nordmenn bruker nær 40 milliarder kroner på klær, 5 milliarder av disse er barneklær. Enorme summer, spesielt med tanke på at prisen på klær en ved å være halvert siden 80-tallet. Mye av klærne for de aller minste koster mindre enn et gladd øl på en restaurant i Oslo, derfor velger noen foreldre å kjøpe merkeklær til sine barn, som koster langt mer.

Superstjernene som Victoria Beckham og Katie Holmes velger å kle sine døtre Harper og Suri opp i det beste av det beste. Dette er kvinner som selv er moteikon for mange millioner kvinner verden over, de velger å gjøre sine barn til motemodeller for andre barn. Om det er riktig for norske kvinner å kjøre den samme stilen på sine barn må jo være opp til hver enkelt mor å bestemme.

Barnet, som er det viktigste i denne debatten driter bokstavelig talt i hvilket merke som står på det tøyet mor og far kler barnet i.

– Velger foreldre å kle sine barn i merkeklær er det selvsagt for å vise andre at de kan. Det har med status å gjøre, folk er svært opptatt av å bli anerkjent som vellykket og rik. Om de faktisk er vellykket, suksessrik og rik spiller ikke så stor rolle, det er hva andre tror som er viktig. Akkurat som å få mange «likes» for skrytebilder man legger ut på Facebook. Det er så viktig for mange at de er blitt avhengig av sosiale medier, men det er en annen historie vi kommer med om ikke lenge.

Kvalitet på klær som ikke er merkeklær er så tilnærmet god at barnet har ikke vondt av å gå i billigere utgaver, uansett om det er bukser, jakker, bodyer, sokker, kjoler eller skjørt.

Sett heller pengene i banken som barnet kan ha glede av senere i livet, enn å kjøpe dyre merkeklær som er en «show-off» mot andre foreldre.

 

Vargas

 

6 thoughts on “Merkeklær til barn- foreldrenes valg!

 1. Foreldre som har råd, og tar med seg barna til Disneyland, gjør det altså for å vise seg frem? Fordi det er mye billigere og nesten like morsomt på Tusenfryd?

  1. Hei Stein

   Det var en dårlig sammenligning. Foreldre med barn vises i nær miljøet, i barnehagen osv. Da kan merkeklærne være viktig for foreldre som liker
   å framstå som vellykket.

   Vargas

    1. Hei Stein

     Nei- det er det sikkert ikke. Poenget er at de fleste ikke er så vellykket som de så gjerne skulle ønske. Det gjelder også de mange foreldrene som kjøper
     dyre merkeklær til sine barn på kreditt.

     Vargas

 2. Jeg ser ikke problemet. Om man vil kjøpe merkeklær til barna sine eller ikke, er da helt opp til hver enkelt familie. For under et år siden kjøpte jeg alle klærne mine på så kalte billig kjeder. Det angrer jeg på nå. De ti billige genserne fra H&M som bare ligger i skapet , kunne heller vært en fin designer genser som jeg faktisk ville ha brukt. Barna mine kommer til å få merkeklær. For hvorfor ikke ? Jeg ville selv hatt det hvis jeg var liten. Har man penger til det så ser jeg ikke problemet 🙂

  1. Hei Marthe, hyggelig å høre i fra deg.

   Selvsagt skal foreldre selv få bestemme hvilke type klær de kjøper. Poenget var mer på hvorfor skal man kjøpe dyre merkeklær når de fleste billig-klær er av minst like god kvalitet?
   Barna selv vet ikke forskjell. Fjerner man merket i en blind-test, ville ikke de fleste foreldre sett forskjell heller.
   Dette går på å bli sett- ha status og framstå som tik og vellykket. For mange er det viktigere enn noe annet.
   Da blir det veldig feil å kle opp barna i merkeklær etter mitt syn.

   Takk for din kommentar!

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.