Mobbing vil snart ta liv i Norge – Blir det ditt barn som tar livet sitt?

Tanja Amanda Höglund Pettersen (16) fra Sarpsborg er en av de tøffeste 16 åringen som finnes. Ikke fordi hun tok bladet fra munnen og publiserte mobberne, men fordi hun ikke lar seg provosere, men fortsetter å blogge. Andre i hennes alder kunne lett ha bukket under for mobberne. 

Tanjas blogginnlegg bør stå som et grusomt eksempel på mobbernes ord og handlinger. Heldigvis har Tanja en kjæreste og familie som støtter henne etter at mobben tok helt av i hennes kommentarfelt.

Støtten i ettertid har også vært formidabel via bloggen henens. 8440 har trykket «liker» på hennes innlegg om mobberne.

Sosiale medier, nettstedet ask.fm via sms og en rekke andre steder kan være kilde til mobbing. Man kan nesten ikke tro hva folk er villig til å skrive direkte til andre bare for å såre og skade.

 

– Har du en tenåring i hjemmet? Snakker dere om mobbing? Tenk deg det scenario om et selvmord skulle ramme din sønn eller datter? Det har skjedd en rekke ganger i Storbritannia og i Sverige, det er kun snakk om tid før det skjer i Norge om mobbingen via sosiale medier blir tatt på alvor.

Mobberne har også foreldre, men din håpefulle mobber selvsagt ingen. Er du helt sikker på det? Om du ikke er 100% sikker på svaret bør du snarest ta en alvorsprat med din tenåring.

Ingen foreldre kan vite om mobbing før det kommer på bordet, blir avdekket via skole eller ungdommen selv forteller om det. Derfor vil et eventuelt selvmord komme sørgelig overraskende og som et sjokk på de fleste foreldre. Kunne det ha vært forhindret?

– Man kan ikke bli overrasket om det snart skjer i Norge dessverre. Tanja var tøff nok til å publisere galskapen, neste offer kan heller velge avslutte livet så alt for tidlig. Noen vil kunne bukke under for massiv negative, usaklige karakteristikk om kropp og kanskje om familiemedlemmer.

Har du mistanke om mobbing av en medelev, en venninne eller andre. Ta grep og vis at du bryr. Gi beskjed til foreldre, rektor, helsesøster eller  andre omsorgspersoner. Ring heller politi enn å ikke ta grep. Lar du være å gjøre noe kan det være for sent.

Tanja tok grep og fikk vist fram sine mobbere, mulig slipper hun mer trakassering, andre gråter seg i søvn både i kveld og i morgen kveld pga mobbing. Et omfattende samfunnsproblem som må belyses og tas på ytterste alvor. Sannsynligvis er allerede første selvmord et faktum pga mobbing via sosiale medier i Norge.

Du som mobber, du som ber folk om å gå dø et sted, du som rakker ned på en jevnaldrendes utseende. Du bør tenke deg godt om, skal du gå i begravelsen til den du sendte i døden pga all mobbingen du var en del av?

Husk det vil følge deg resten av livet.

Foto: Flickr/ Bratec

Vargas

3 thoughts on “Mobbing vil snart ta liv i Norge – Blir det ditt barn som tar livet sitt?

 1. Vargas, selvmord på grunn av mobbing skjer dessverre allerede i Norge. Problemet er at norsk presse har en uskreven regel om at saker om selvmord ikke blir publisert. Dette fordi de er livredde for at det skal føre til en økning i antall selvmord. Dette er en fryktelig naiv måte å tenke på og det øker stigmaet rundt selvmord.
  Det må snakkes om og forebygges.

  1. Hei Lilth

   Som det står i innlegget, sannsynligvis er mobbing skyld i selvmord også i Norge. Vi skriver om dette tema, nettopp av den grunn at det
   er alt for lite fokus på det i media og ellers. I 2014 vil det være 600 familier som blir rammet av selvmord i nærmeste familie. Det er skremmende
   at det ikke skrives mer og at tema ikke taes opp langt oftere.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.