Partnerdrap- legger du planene allerede nå?

I Norge er det trygt å leve, men har du en partner så kan det bli din bane. I 2013 har det vært 28 drap, ca halvparten er gjort av ofrets partner.

Ofte skjedd i affekt, uten noen plan eller tanke for konsekvenser.

Skal du først begå et svært alvorlig lovbrudd, kanskje det verste man kan gjøre, å ta noen andres liv så bør man ha planlagt dette i god tid, om man skal ha håp om å slippe straff. Før eller siden blir man tatt for så alvorlige handlinger.

Noen få drap på de siste 20 årene står fortsatt uten gjerningsmann.

Drap har fascinert forfattere og filmskapere i alle tider og det er ikke fritt for at også journalister velger seg ut de mest omdiskuterte og uløste drapsaker nå skal fortelle om det perfekte «scoopet».

Foto: Flickr/ RobjessOz


– Orderud-saken fra 1999 og Therese-saken fra 1988, er utvilsomt de mest omtalte og uløste drapssaker i moderne tid. Vi har også Sigrid-saken friskt i minne. En uløst drapssak der det finnes en siktet som ikke vil snakke.

– Ofte kan en drapssak oppstå pga ønske om å skjule en annen alvorlig forbrytelse som f.eks voldtekt. Hva får et menneske til å gå til slike handlinger? Kaldblodige og kalkulerte drap ser man svært sjeldent i Norge, men det har skjedd.

Terje Wiik drepte Lise Bakken med giftstoffet Thallium i Trondheim i 1999. En ondskapsfull, grotesk og villet handling fra en sjalu og sinnsforvirret mann. Ofret hadde store smerter i lang tid før hun døde.

Om du tror du har det i deg, muligheten til å ta liv, så bør du søke profesjonell hjelp før det er for sent. Menn som blir så sint å frustrert at de velger drap som siste utvei, mangler i noen tilfelle godt ordforråd der vold blir måten å uttrykke sitt sinne på.

2013 ser ut til å bli det året flest partnere blir drept, det kan unngås.

– Drap kommer aldri til å stoppe opp, men vil skje igjen og igjen. Partnerdrap kan unngås ved at par med en turbulent og broket fortid søker rådgivning. Mang en konflikt har stoppet rundt bordet. God og konstruktiv kommunikasjon der begge parter blir hørt kan løse floken, i noen tilfeller.

– Strafferammen på drap i Norge varierer ut i fra om det er forsettlig eller uforsettlig. Maksimumsstraff er 21 års fengsel med forvaring. Da har man ikke noen slutt dato for fengslingen, men den kan økes med fem og fem år når det har gått noen år av den opprinnelige straffen.

Masse-drapsmannen og terroristen Anders Behring Breivik fikk nettopp en slik dom for å drepe 77 mennesker og gjøre ødeleggelser for mange hundre millioner kroner. Han slipper neppe ut i det fri igjen.

Å fortelle en potensiell drapsmann om konsekvensene det får om han legger planene ut i livet, eller begår drap i affekt er fånyttes, men han kan stoppes ved å gi forebyggende behandling.

Konsekvensene for å begå et drap bør være med på å få en potensiell drapsmann til å la være. En selvfølge for de fleste, men ikke for alle. Derfor vil det komme flere drap også i framtiden.

Dessverre så er det bare timer til vi får beskjed om enda et drap i Norge, sannsynligvis gjort mot sin  egen partner.

Vargas

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.