Norsk film har ikke imponert nevneverdig i det siste og etter Kon-Tiki har det vært syltynt. Nå kommer Norges beste action-skuespiller, Aksel Hennie, kjent fra «Hodejegerne» som sin beste film. Kanskje denne er enda bedre?

– La det være sagt med det sammen, har du noen form for klaustrofobi- ta en kraftig dose medisiner før du går på kino. Det blir klamt, varmt og svært beklemmende og trykkende. Nokas-regissør Erik Skjoldbjærg har laget en film som forteller litt om hvordan Nordsjøldykkerne på 70 og 80 tallet jobbet.

– Man må ikke være rakettforsker eller se så mye av denne filmen, før man lett kan forstå hvilket helvete disse menneskene jobbet under med livet som innsats. En spennende Thriller med Hennie i høygir, i hovedrollen som «Petter.» «Petter» er med på et forsøks-dykk som går galt. Veldig galt.

Fra da er han i kamp mot en usynlig og mektig fiende. Enorme oljeverdier er allerede funnet, dette skal opp fra enorme dyp, koste hva det koste vil.

Ulykken utgjør handlingen og det blir en hektisk, nervepirrende og klaustrofobisk kamp for «Petter» å finne ut av hvorfor så mange prøver å skjule hva som faktisk skjedde. Både før og etter.

Pionér

Pionér, årets norske film? Foto: NRK.no

Amerikanerne Stephen Lang og Wes Bentley gjør gode roller som Petters motspillere i dobbelt forstand, også Jørgen Langhelle, Ane Dahl Torp, Endre Hellestveit og Eirik Stubø gjør denne filmen verdt et kinobesøk. Manusforfatter er Nikolaj Frobenius og Hans Gunnarsson.

Oljeeventyret som startet med at dykkere måtte bidra på farlige dybder er en velkjent historie, men svært lite har kommet fram om de tøffingene som hadde denne jobben. Vi kjenner erstatningskravene som har kommet i ettertid fordi mange har slitt med sykdom og ettervirkninger pga farlige dykk på oppdrag for staten.

Pionér er ingen revolusjon, men et ærlig produkt som gir et innblikk i en mørk historie som har gjort Norge til verdens rikeste land med jævlig mye pæng på bok, som finansminister Sigbjørn Johnsen så kledelig sier det.

Premiere på kanskje Aksel Hennies beste film er 30. august på en kino nær deg.

 

 

Vargas

Tags: Aksel Hennie

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Nå er du blakk nå!

Etter sommerferien er det lett å være i minus etter to uker i Syden eller for mange "dater" på samme...

Hvorfor er du utro med en kollega?

Er livet ditt så elendig at du må få deg et nummer med en på jobben, eller gjør du det...

Lukk