I Påsken i år sendte det russiske forsvaret opp 2 bombefly av typen Tupolev Tu-22M3 over Sverige, natt til 29. mars for å være nøyaktig. Dette er store fly med muligheten for å bære atomvåpen. Flyet har fire manns-besetning som i realitetene kunne ha gjort enorm skade i en krigssituasjon. 

– Disse to bombeflyene hadde med seg fire jagerfly av typen Su-27 som støtte. Disse flyr normalt over Østersjøen for å lande i Kaliningrad, denne gang svingte de 6 flyene inn mot Sverige, over Finskebukta og inn mot Stockholms skjærgård. Her ligger to av Sveriges viktigste militæranlegg.

Se grafikk laget av SVD.se

Det svenske forsvaret var ikke på vingene, men det var NATO.

Forsvarsminister Karin Enström påstår at den døgnkontinuerlige overvåkningen over svensk luftrom er tilstrekkelig, det viser Svenske Dagbladet sin rapport ikke stemmer med virkeligheten.

Det er ikke lenger noen hemmelighet at Russland hadde et fiktivt angrep på Sveriges hovedstad, “angrepet” har blitt holdt hemmelig fram til ganske nylig. Russisk aktivitet i dette området er ingen nyhet, men det faktum at russiske fly går inn over svensk luftrom uten å gjøre dette klart på forhånd er ikke vanlig.

At det svenske forsvaret heller ikke hadde nevneverdig beredskap i det nevnte tidsrommet er kanskje det pinligste med denne saken. Det svenske forsvaret har en 24 timers beredskap med to Jaz-Gripen, men det er ikke fly og piloter tilgjengelig gjennom hele døgnet. Det var det heller ikke i påsken i år.

– NATO derimot har en skarp beredskap i Baltikum-regionen og fikk to fly på vingene for å observere og gjøre seg til kjenne for de 6 russiske flyene. Alarmen gikk hos NATO´s hovedkvarter og to danske F16 tok av fra Siauliali i Litauen, men flyene ville ha vært for sent ute om det var en krigssituasjon.

De danske pilotene kunne bare observere russerne på god avstand før de fløy “hjemover”.

– Poenget med å ha en beredskap er at man skal på et tidlig tidspunkt vise “fiendtlige” fly at de er observert, at de er under kontroll, og at de ikke bør finne på noe tull. Sverige var et lett “bytte” for en potensiell fiende ved dette tilfellet.

Beredskapen i Norge er nok på samme nivå som i Sveige, og det er notert en betydelig økning i russiske militære flyvninger langs norskekysten det siste året. Mer enn 71 russiske fly ble observert langs vår langstrakte kyst i 2012. Det er nesten en dobling på to år. Tallet i 2010 var 39 russiske fly.

– En av Forsvarets viktigste oppgaver er å hindre at uvedkommende krenker norsk territorium. Det betyr at hver gang et uidentifisert fly nærmer seg Norge tar forsvarets F-16 jagerfly av fra Bodø hovedflystasjon.

– Russland har gjort et større poeng ut av sine militære strategi .De skal blant annet investere rundt 4.000 milliarder norske kroner fram mot 2020 på å oppgradere forsvarsmateriell i alle forsvarsgrener.

På 80-tallet hadde Sverige 20 militære flybaser, nå er de nede i 4. Norge har Bodø og Rygge.

-Det norske forsvaret er stort sett basert på den Kongelige garde og noen fly i Bodø. Resten er som kjent lagt ned. Om Norge er noe bedre rustet mot en potensiell fiende, terrorangrep eller invasjon fra en fremmed stormakt, sier seg vel selv.

Russland er allerede å bergene som en stormakt rent militært.

Kilde: SVD.se

Vargas

Pin It on Pinterest