Samlivsbruddene eksploderer etter sommerferien

Har du gått til sommerferie med åpent og positivt sinn, eller ser du det som et mareritt å være sammen med den jævla kjerringa eller den grinete gubben i tre eller fire sammenhengende uker?

Hva skal til for at du har en bra ferie på dine premisser?

Mulig er det å være borte i fra jobb og daglige rutiner man har ellers i året mer enn nok for at du har det fint. For andre kan det å være å reise på øy-hopping på de greske øyer den ultimate ferie.

Vi sitter ikke på noen fasit, men belyser et meget kjent og alvorlig mønster de siste 5 årene i Norge.

Etter sommerferien øker antall par som søker familierådgivning og samlivsbruddene. Årsaken kan være svært forskjellig, men det er helt åpenbart at terskelen for å velge samlivsbrudd har aldri vært lavere blant nordmenn.

Foto: Flickr/ DrJohnBullas

Ofte er det ikke ferien alene som resulterer i konflikten som igjen gir et resultat av et brudd. Det er mange hendelser i tiden før ferien som til sammen ender i en konflikt, som er årsaken.

Er man opprørt eller sur for konkrete ting, så er det ikke nødvendig å si at man må snakke sammen for å løse utfordringene som er vanskelig for den ene eller begge i forholdet.

Er det ingen følelser igjen– og begge vil starte på nytt alene, så er det selvsagt bare å gjøre det. Ofte er det bagateller som baller på seg og som blir til et helvete for hele familien, det kan forhindres med noen enkle grep.

Forutsetningen må selvsagt være at man egentlig vil være sammen.

– Alle foreldre med felles barn har et stort ansvar for at barna ikke lider, og for at disse har det best mulig og er beskyttet fra foreldrenes konflikt, om det oppstår utfordrende situasjoner det et brudd er tema for mor, far eller begge.

Å holde sammen for barnas skyld høres nobelt og riktig ut. Det er det sjeldent.

Alle voksne har et behov for å føle at de har et eget liv, og et liv man er lykkelig og fornøyd med. Er man i et forhold uten følelser, til tross for at man har felles barn, er det umulig å fortsette, da må man starte på ny med barna i fokus hele tiden, til tross for at man i utgangspunktet lider. Et brudd er alltid smertefullt.

– Om dere har en konflikt gående, så er det helt avgjørende å rydde denne av veien før man går til sommerferie som skal være en hygge stund for hele familien. Vær ærlig å si hva du mener, men sørg for å lytte til din partner for å løse flokene sammen.

Alle par bør se på sitt forhold som et felles prosjekt der begge betyr like mye, der alle viktige avgjørelser skal tas i fellesskap.

Foreldre som har bestemt seg for å skilles bør uansett følelser, raseri eller hat. Sette stoltheten til side, prøve å gjøre det beste for hverandre mht barna.

Mange instanser bør prøves om man ikke finner ut av problemene selv. Er det kjærlighet så er det en gnist som igjen kan blusse opp. Ikke la «bagateller» få ødelegge deres felles livs-prosjekt.

Prøv å se utfordringene fra din ektefelle eller partners side. Vær ærlig, klem på hverandre og snakk om hvorfor dere falt for hverandre den gangen forelskelsens rus herjet i dere begge.

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.