To år har gått siden Norge ble rammet av terror. To år har gått siden bomben gikk av og skuddene falt. To år har gått siden 77 mennesker ble drept. To år er gått siden Norges Konge gråt med sitt folk.

Vi ble lovet mer åpenhet, mer kjærlighet og vi ble lovet aldri mer 22. juli. Fikk vi det?

Vi samlet oss etter sjokket og sorgen, enda både sorgen og smerten sitter fortsatt i kroppen. Vi gikk i rose-tog og trøstet hverandre. Vi tørket salte tårer. Vi sang «Vårt Lille Land.»

Hvor mange familier kunne ha fått hjem sine kjære om politiet hadde kommet tidligere? Spørsmålet blir hengende på veggen.

– Så kom bildene. Bildene fra likposer langs strandkanten. Bildene av den sønderknuste Høy-blokka, bildene av nødetatenes representanter som kjørte skytteltrafikk fra Utøya til Sykehus i Oslo. VI så bildene av politibåten som stoppet.


– Du husker hva du gjorde den dagen terroren kom til Norge, du husker hva du tenkte, og du husker hva du sa. Ikke mange hadde rett. Få trodde at det var en norsk mann som ønsket å ramme Arbeiderbevegelsen og demokrati.

Han hadde ønske om å drepe Gro, men han ble forsinket. Hun skulle halshugges.

Etter å ha skutt og drept 69 mennesker på Utøya, og 8 med bomben i Oslo faller roen, røyken og sjokket. Terroristen er tatt. Bare så alt for sent. I nesten 70 minutter kunne han drepe fritt vilt.

Hvorfor det?

Fordi Beredskapstroppen ikke hadde helikopter tilgjengelig, og fordi politiet ikke tok terroristens overgivelse på alvor, og fordi norsk politi ikke gjorde jobben sin.

– Hvor mange unge skrekkslagene ungdommer kunne ha vært i live om politiet hadde kommet til Utøya tidligere blir bare spekulasjoner, men det er mange. Hvor mange familier kunne ha fått hjem sine kjære? Spørsmålet blir hengende på veggen.

Ingen andre enn terristen er straffet for terrorangrepet på Norge for to år siden, men mange gjorde så graverende feil at de burde ha vært straffet for å ikke hjelpe mennesker i nød.

Sårene har blitt til arr, tårene kommer fortsatt…

 

Vargas

Foto: Flickr/  Tormod Fauskrud

Tags: Norge, sorg, tårer

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Rihanna snart til Norge- utskjelt på sine konserter!

En av verdens største R&B stjerner i verden, selveste Rihanna kommer snart til Norge og Telenor Arena. Verdensturneen "Diamonds" har...

Må vi venne oss til juks i idretten?

Vi har sett det mange ganger både nå og tidligere. Godt betalte idrettsutøvere jukser for å bli best, og for...

Lukk