Selfie- årets viktigste ord

Et «selfie» er et bilde tatt av deg selv som blir publisert på sosiale medier i et håp om å bli likt, i et håp om å bli sett og få anerkjennelse. Mange unge jenter spesielt har et desperat behov for å bli likt av andre jevnaldrende. Noen går så langt i jakten på «likes» at de blir syke av det. 

– Ordet «selfie» er betydningen av et selvportrett man tar med mobiltelefon eller et håndholdt kamera. Man poserer gjerne via speil eller gjør seg så attraktiv som mulig. Mange velger å vise seg i undertøy eller naken. Jo mindre tekstiler jo større sjanser for å få mange kommentarer, forhåpentligvis positive.

Private bilder av halvnaken unge jenter er det ultimate ønsket for mange som slår på PC´n. Vi er nysgjerrige, vi liker å se nakenhet og gjerne se bilder av det som pirrer oss mest. Nakenbilder har eksistert siden fotografiet ble oppfunnet. Bilder av nakne og halvnakne mennesker vil alltid være populært, enten bildet er et såkalt «selfie» eller tatt av andre.

– Sveriges mest populære blogger, flotte Isabella Löwengrip la ut et «selfie» av seg selv helt i slutten av sitt svangerskap og publiserte bildet i sine fora. Uten at det skapte nevneverdig for-uroe i Sverige av den grunn. Hadde hun lagt ut et bilde av seg selv med flat mage rett etter fødsel derimot.

1385793_643623529016333_31961847_n BLONDIBELLA!!Isabella Löwengrip (22) Foto: Blondnibella.se

– Mye omtalte Fotballfrue, toppbloggeren du vet, la ut et «selfie» av seg selv i trusa bare fire dager etter fødselen på Instagram. Det skapte overskrifter langt utover landets grenser. Ikke fordi det var noe galt med bildet, tvert i mot. Caroline Berg Eriksen er et unikt tilfelle av en nybakt mor med six-pack, noe som ble for mange i meste laget. Norske nybakte mødre hatet plutselig valkene, hengepuppene og den slappe vaginaen sin på grunn av bildet.

Hundrevis av «selfies» florerte plutselig i sosiale medier og i nettaviser av nybakte mødre som ville vise sitt sanne jeg. Mange med gråten i halsen fordi de ikke var i nærheten av å se ut som mamma-Eriksen. En treningsnarkoman som alltid passer godt på hva hun putter i munn og i tillegg bor i et helsestudio store deler av året, skapte altså et nasjonalt rabalder pga et bilde av seg selv. Et «selfie» som mange ønsket aldri skulle ha blitt publisert.

– I ettertid har Fotballfrue fjernet bilde og angrer på at hun publiserte det fordi det skapte ekstrem oppmerksomhet. Hvorfor  kan man sikkert diskutere lenge uten å komme nærmere svaret. Vi nordmenn er opptatt av kropp, vi er opptatt av hvordan vi ser ut sammenlignet med andre. Om det er riktig å fokusere på kropp bare timer etter det viktigste øyeblikket i livet har også blitt diskutert.

Hvor Internett, sosiale medier og «selfies» fører oss i framtiden vet vi lite om. Det vi vet er at vi bare er i startgropa av den sosiale utviklingen som mange mener går i feil retning. Unge møtes sjeldnere ansikt til ansikt, men heller face to face online. Det blir aldri helt det samme. På sikt skaper det distanse, vi blir a-sosiale og innesluttet. Vi kvier oss til å gå ut. Så lenge vi har en PC så klarer vi oss. Kanskje ikke vi, men de som kommer etter oss vil ha «selfies» som hobby.

Verden kan bli et kalt sted om vi ikke møtes rent fysisk.

Når la du ut et «selfie» sist?

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.