Mange tusen seksåringer sover nok litt urolig i natt. En av de viktigste og mest spennende dager i livet står for døren. Første skoledag er en milepæl i livet, sånn det var for deg og meg på vår første dag. Nye ansikter, nye kamerater, nye klær og en ny tilværelse blant medelever. 

For mange lærere er det også en spennende og ny dag.

Skolen er et viktig steg for begge, både lærer og elev. Dessverre er ikke alle skolebygg slik de bør være, men på første skoledag settes det til side. Kanskje møter du mennesker som vil få stor betydning for deg i mange år framover. En bestevenn eller kanskje en kjæreste?

Mye skal ordnes. Er pennalet fylt opp, er skjorta strøket, er skoene pusset?

– Forventningene er så store for nye og gamle elever, for noen er det ren rutine, for andre tar sommerfuglene overhånd. Skolen kan være et skremmende sted for de som ikke har vært der før. Mange steder er det et majestetisk og digert bygg det er lett å gå seg borti. Hvor kan doen være?

Foto: Flickr/ Story2BTold

Øv litt hjemme før den store dagen. Mat-boksen kan være vanskelig å få opp om man ikke har gjort det før. Kanskje er det flaut å spørre om hjelp. Man kjenner jo ingen den første dagen, ihvertfall ikke sånn på ordentlig.

– Å kle av og på seg yttertøy kan også være litt kronglete med glidelås og harde knapper, øv litt på det som kan bli en utfordring. Den første oppgaven de fleste får allerede første skoledag, er å skrive navnet sitt på tavla. Derfor bør det være noe alle kan. Øv litt ekstra på det slik at det sitter.

– Det aller viktigste en førsteklassing bør kunne fra første dag, er å å ta hensyn til andre elever, være høflig, vente på tur og ikke terge eller mobbe andre. Alle er forskjellig, kanskje kommer du i samme klasse med barn fra andre verdensdeler som sier og gjør ting annerledes enn det du er vant til. Kanskje ser de litt annerledes ut også. Vis hensyn og vær en venn.

Husker du din første skoledag?

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Rolv Wesenlund er død 76 år gammel

Hele Norges "Fleksnes" og "Bør Børson," en av de største og beste teater-stjerner Norge har sett, døde i natt. Wesenlund...

Par druknet i badestamp i Fredrikstad

Foreløpig er det lite opplysninger rundt hendelsen fra Slevik, noen få kilometer fra Fredrikstad sentrum. Et voksent par, en kvinne...

Lukk