Statsbudsjettet klart- Slik får DU bedre privatøkonomi

Finansminister Sigbjørn Johnsen legger snart fram sitt siste statsbudsjett før Siv Jensen tar over Norges enorme pengebinge. En setning finansministeren kommer garantert til å bruker er: «Norge har mye pææng på bok,» Fritt oversatt så betyr det altså at Norge har enorme verdier i banken. 

Hvordan står det til med din private økonomi? Mer insekter og spindelvev i lommeboka enn penger? Da er du nok ikke alene. De aller fleste skulle ønske de hadde langt mer å rutte med enn de faktisk har. Med noen enkle grep kan du si som Sigbjørn, du har endelig fått «pææng» på bok du også.

Hva man har i faste utgifter har de fleste kontroll over, det er hva som kommer uforutsett og plutselig som er vanskelig å beregne. Husk du er sjef over egne økonomiske valg, du bestemmer om du skal ha god eller dårlig råd. Ved å sette opp et budsjett for et helt år fram i tid vil du kunne få en bedre oversikt over hva du faktisk kan bruke hver eneste dag.

Hvilken inntekt du har er viktig, det som er enda viktigere er hva du må betale av denne inntekten. Tjener du 30.000 pr måned og har regninger for til sammen 20.000 har du ikke så god råd. Tjener du 25.000 pr måned, men kun 10.000 i regninger har du faktisk bedre råd enn den som tjener 30.000 år måned.

Hvilke utgifter du har pr måned er med på å bestemme hvor god råd du har. Uavhengig av inntekten. Velger du å ikke ha noe gjeld, bare minimalt med regninger- trenger du heller ikke rare inntekten for å overleve. De færreste har det slik fordi det norske samfunnet er bygget opp på de prinsipper at man må låne penger for egen bolig, om man ikke har midlene selv.

Din økonomi er veldig viktig for deg, nettopp derfor bør du bruke litt tid hver uke på å sjekke at alt er som det skal. Er det ikke det så er det ditt ansvar å få orden. Dessverre er det mange som sliter med å få endene til å møtes. Nesten uten unntak er man selv skyld i elendighet med mange forskjellige årsaker til at inkassokravene kommer tett som hagl.

Om du er student, pensjonist, midt i livet med to unger, kone, rekkehus og stasjonsvogn. Du må gjøre ditt ytterste for å ha kontroll på pengene dine. Ved å være strukturert, betale alle regninger på forfallsdato og kun det, ved å gjøre store faste innkjøp i stedet for små handling rett etter skole eller jobb når du er sulten. Vil du på sikt få bedre råd.

Allikevel er det det gjennom lån på boligen og via banken de fleste har de største utgiftene.

Bankene er ute etter en ting, så stor fortjeneste som mulig på DINE PENGER, det får de ved å holde renta kunstig høy. De setter ikke ned renta på ditt lån før de absolutt må, ikke engang da skjer det alltid. Dette er det ditt ansvar å sjekke opp. Sørg for å få en ny verdivurdering på din bolig. Det alene kan gi deg en forbedret rente på lånet fordi banken får en bedre sikkerhet på lånet da boligens verdi har økt.

Verditaksten du får kan også brukes til å få et forbedret låneavtale fra en annen bank. En rentereduksjon på 0,5% på et lån på 2 millioner kroner gir deg bedre økonomi fordi du betaler mindre til banken. Penger du strengt tatt ikke må betale om du velger riktig bank. Å bytte bank er lettere enn du tror, banken gjør jobben for deg. Sørg for å få samlet alle forsikringer gjennom din bankforbindelse.

Stadig flere banker har nå både bank- og forsikringstjenester i sin portefølje. Ved å samle alt på et sted vil du lettere kunne følge med å vite til enhver tid hva du faktisk betaler. De fleste bankene gir bedre avtaler til de kundene som er totalkunde, men både bank og forsikring på et sted.

Dine daglige gjøremål og hva du velger å kjøpe og hvor du gjør det har selvsagt mye å si for økonomien. Handler du lunsj på bensinstasjoner og stor-kiosker så koster det mange tusen kroner i måneden. Må husholdningen ha to biler? Er du helt sikker på det? Ved å gå ned fra  å eie to til en bil er det mer enn ca 25.000 kroner å spare pr år.

– TV, mobil abonnement, aviser og strømleverandør disse faste utgiftene som bare kommer og kommer, kan det være penger å spare ved å velge den billigste. Leser du forresten den papiravisen som kommer i pisten? Neste gang du åpner lommeboka bør du si til deg selv- trenger jeg å kjøpe dette?

Alt dette vet de fleste når det kommer til sin egen økonomi, allikevel øker antall inkassosaker kraftig. Til tross for å vite om konsekvensene velger mange nordmenn å bruke mer penger enn de burde og i tillegg bruke penger de ikke eier. Det er veldig uklokt og vil få konsekvenser i lang tid.

Med en langt bedre økonomi kan langt flere drømmer realiseres. Det er helt opp til deg å jobbe mot en slik målsetning som gir et slikt resultat.

Har du spørsmål eller trenger råd om privatøkonomi kan du spørre anonymt via denne bloggen.

 

Foto:/ Flickr/  Ben Andreas Harding

Vargas

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.