Ta egne bilder til bruk på egen blogg- ellers kan du få trøbbel!

Hans Petter Hansen har nylig skrevet et meget godt og viktig innlegg på sin blogg som omhandler åndsverskloven, lov og rett om bruk av andres bilder på f.eks blogg. Hansen har en av Norges mest spennende blogg innen teknologi, han er også en meget dyktig foredragsholder og har en morsom penn via Twitter.

– Når det kommer til bruk av bilder er det mange som synder, og mange som ikke vet. Du kjenner deg sikker igjen, spesielt om du ikke er vant til å ta bilder til bruk på egen artikkel, da er det lett å «låne» et bilde fra Google,eller annet yndet sted.

Ta egne bilder, med eget kamera og unngå trøbbel.

– Problemet oppstår all den tid du bruker et bildet som er kopibeskyttet, andres eiendom som andre bruker mye penger for å få bruke, stjeler du fra Internett. I verste fall kan du få et krav på mange tusen kroner for å publisere et bilde som tilhører andre.

«Bildet er lånt av…» eller bildet er lenket til kilden. To eksempler på hvordan bilder blir brukt og hvordan bloggere flest forsvarer bruken av bildene. I de fleste tilfeller gjøres dette i god tro, men uansett er det snakk om brudd på åndsverksloven, som vil kunne omfatte opphavsrett og/eller markedsføringsloven.

copyright is for losers hpnhansen 300x212 De fleste bloggere bryter åndsverksloven hver dag

Bildet er lånt av Hans.Petter.Info.no

– Selv har jeg nesten daglig kontakt med en fantastisk fotograf som gir meg et enormt arkiv av bilder som jeg kan bruke til min blogg, dessverre har også jeg gått litt i fella og brukt bilder som jeg ikke har hatt «grønt lys» for å bruke.

Det er pinlig og bør unngås, både av amatører, journalister og bloggere som skriver og publiserer på egen blogg og eget domene.

– Bilder er viktig. Ingen blogg er komplett uten gode bilder, men et bilde er ikke et bilde. Et bilde skal ha samsvar med tekst og innhold, og bør i tillegg være et blikkfang for alle som leter ett den type innhold som du skriver om.

– Et bilde sier som sagt mer enn tusen ord, og et godt kamera koster ikke mer enn et par turer på byen en helg. Ta egne bilder, med eget kamera og unngå trøbbel. En klok og god investering slik at du slipper å få ubehagelig regninger i posten for bilder du i god tro lånte av en som kjente en som du trodde du kjente.

For ordens skyld, Hans Petter har godkjent bruk av hans artikkel i dette innlegget:).

– Har du innvendinger eller vil lese mye mer om dette tema, er Hans.Petter.Info stedet å lete. Her er det konkrete innlegg om åndsverksloven, om teknologi, og blogging samt masse annet du kan lære av. En blogg du bør besøke daglig.

photo credit: kerto.co.uk via photopin cc

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.