Tastesamfunnet- vår felles rus av tilhørighet

Hvis du tenker etter- hvor mange taster/ knapper tror du at du trykker på i løpet av en dag? 50 eller kanskje 100? Jeg er helt sikker på at du taster på mange flere og kanskje flere tusen. Du taster på en tast hele dagen fra du står opp til du tar kvelden og slår av lyset med av-knappen.

Du skriver sms, du taster på et pc tastatur, enten på jobb eller hjemme eller begge deler, du trykker på fjernkontrollen til TV og video osv. Til og med kjøleskapet har fått et display med taster.Du trykker på knapper enda du kjører bil.

Via sosiale medier tastes det til venner, kjente, til de vi ikke kjenner og til de vi håper på å få «likes» av på Facebook. For stadig flere blir det moderne tastesamfunnet vår felles rus til av tilhørighet. Vi får anerkjennelse via Internett og de sosiale kanaler vi velger å bruke. Twitter, blogg, Instagram osv, det finnes stadig flere måter å kommunisere fra sofaen på.

Vi taster og taster, vi ser ikke det helt store problemet med det. Ennå.

Har du barn så vedder jeg på at de har mobil telefon. Alle har det, og hvordan hadde det gått om din sønn ikke fikk mobiltelefon, men alle andre i samme klasse hadde? Et potensielt mobbeoffer- tvert. Er det grunn god nok til å gi poden telefon, til tross for at han ikke har bruk for den? Mulig. Du vil jo ikke at din sønn skal falle utenfor i vennegjengen heller.

Veldig mange mennesker får abstinenser om de ikke har tilgang til PC og eller mobiltelefon. Taste-samfunnet har overtaket.

Poenget mitt er at vi taster og taster og vi bare må ha det. Vi lever i et samfunn der vi blir hysteriske hvis vi har mistet telefon, eller ikke har tilgang til Internett.

Vi har sånn ca en pc pr person, og vi har nesten alt som finnes av elektriske artikler. Vi er i ferd med å taste oss gjennom livet og vi føler oss nakne og hjelpeløse uten.

– Enten det er Ipad, Ipod, Iphone eller MP3. Vi kan godt ta med Playstation to og tre, og helt sikkert snart fire. WII, X- Box, Nintendo DS og Playstation portable, og GAME BOY. En og annen tast her også. De aller fleste unge mennesker har noe av dette, noen har flere og kanskje til og med alle sammen.

– Markedskreftene har noe av skylden i dette, fordi de selger alt mulig av det siste som kommer på markedet, og kjedene vil selvsagt tjene penger. Og det sitter markedsanalytikere som vet hvordan de skal få deg og meg til å kjøpe det siste av det beste så ofte som mulig.

 

– Du kan gå i butikken og kjøpe akkurat det du måtte ha lyst på, og betale først om 6 eller 9 måneder. Et glimrende salgtriks som svært mange biter på, men glemmer å betale i tide. Da blir det dyrt, men butikken har selvsagt oppnådd det den vil, nemlig å selge enda en PlayStation3 eksempelvis. Vi elsker å ha den siste modellen av TV, video eller fotoapparat. Og alle har masse deilige taster.

Vi mennesker er flokkdyr. Og vi elsker å gjøre nøyaktig det naboen gjør, men helst litt bedre. Går vi på diskotek med det er ingen der, så går vi et annet sted, der det er andre folk. Vi liker å menge oss sammen med andre. Se og bli sett.

Og vi bruker stadig mere tid på å kommunisere med andre. Enten med sms, på Facebook,  Twitter på mail eller vi kan ringe.

Før het det å gå på besøk. Jo det er sant. Hele familien dro hjem til en helt annen familie. Besøk, merkelig ord. Noen ganger uten forvarsel. Det skjer veldig sjeldent nå for tiden. Neste aldri.

Nå taster vi til andre i stedet, taste gjør vi i alle anledninger.

Du kan prøve å la være å trykke på en eneste tast i løpet av en dag. Tror du at det er mulig? Neppe!

 

Foto: Flickr/ kaankoar

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.