Unge mennesker som havner utenfor system kan raskt komme borti alkohol og narkotika i ung alder. Men også de skoleflinke med et stort nettverk og med tilsynelatende velfungerende dagligliv sliter med smerter de ønsker å få bukt med.

En fysisk smerte er svært individuelt, noen får vondt i hodet av lange dager på skolen, andre må ha en “Paraset” e.l så snart de starter dagen. Smerteterskelen kan kanskje virke noe lav hos mange, men norsk ungdoms storforbruk av smertestillende midler må tas på ytterste alvor.

Over en fjerdedel av 15 og 16-åringer i Norge bruker smertestillende medisiner daglig eller ukentlig. Det viser en studie ledet av doktorgradsstipendiat ved institutt for sykepleie ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Siv Skarstein.

Skarstein jobber med en avhandling om ungdom som er storforbruker av reseptfrie smertestillende medisiner.

– Vi nordmenn har kanskje litt for lett får å syte og klage, kaste i oss lykkepiller i håp om at det snart er helg. Dessverre er det like vanlig for godt voksne som for unge å ta smertestillende medikamenter. Forskjellen er styrken på produktene. Voksne tar oftere resept-belagt medisin som sovetabletter og medikamenter som roer nervene.

Årsaken til at unge føler at de må et smerte-lindrende middel og det stadig oftere kan ha mange årsaker. Noen ganger kan det være nok med et besøk til fastlegen for noen tester så stiller denne en diagnose som deretter blir behandlet. Andre ganger må man til lengre utredninger hos spesialist, om ikke legen kan gi noe svar.

Unge kan ta med seg sykdomsbildet fra foreldrene og kopiere dette til seg selv om de foresatte bruker ofte smertestillende medikamenter. Andre ganger kan det være et signal om alvorligere ting- blant annet for å si fra om omsorgssvikt, mishandling, overgrep o.l.

Ikke avfeie de unge med å ikke ta de på alvor. “Ta et glass vann så går det nok over” er strofer som gjerne vil bli brukt mot barn og unge som uttrykker misnøye, smerter eller andre mildere lidelser.

– Det er ikke måten å takle de unge på. Hvis respekt og ta grep om de unge ved gjentatte anledninger uttrykker smerter. Våre unge må få den omsorg og behandling de fortjener. Er det ikke ekte smerter, men signaler om andre ting eller “faking” vil man raskt avdekke dette for den det gjelder.

Ikke ta medikamenter før det er strengt tatt nødvendig, enten du er ung eller gammel.

 

 

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest