USA vs Bangladesh- Er amerikanere mer verdt?

Jeg ser med skrekk og gru på nyhetene om den sterke tornadoen som la halve Oklahoma City i ruiner. Mange mennesker har mistet sine hjem og alt de eier. Mange har også mistet livet i naturkatastrofen. En tragedie for alle berørte naturligvis og mine tanker går til alle rammede og de etterlatte.

Like fullt er det et paradoks at media skaper et bilde av at mennesker fra den vestlige verden, og ofte amerikanere er mer verdt enn andre mennesker.

Så snart det er en amerikaner  eller to inn i bildet, så blir saken slått stort opp i alle vestlige TV-kanaler med en viss størrelse.

Når Rana Plaza-bygget i Savar, 30 kilometer nord for hovedstaden Dhaka i Bangladesh, raste sammen i april, ble det knapt nok nevnt, og er glemt for lenge siden. Muligens var det så mange som 1130 døde i tekstilfabrikken. En ung kvinne ble funnet etter 17 dager i ruinene- levende begravd, og funnet fordi hun ropte og banket i rør som lå over henne.

Funnet i mot alle odds. I live.

EN SISTE OMFAVNELSE: Taslima Akhter tok dette bildet dagen etter at tekstilfabrikken i Savar utenfor Bangladesh' hovedstad Dhaka, kollapset.Foto: Taslima Akhter

Dette bildet skapte overskrifter, og gav ulykken i Bangladesh verdens oppmerksomhet i noen timer. Vi må ikke bli så blaserte å tro at noen mennesker er verdt mer enn andre.

Folkerepublikken Bangladesh er et fattig land med fattige mennesker- De er født med de samme sansene, og har de samme følelsene, og elsker sine nærmeste på lik linje som oss nordmenn, og f.eks amerikanere.

Det faktum at USA er en stormakt, og har langt større spennvidde via store nyhets-kanaler som CNN og CBS, kan ikke gjøre andre mennesker katastrofe til en parentes.

Tornadoen i USA må selvsagt dekkes i media verden over- det skulle vel bare mangle, men det burde tragedien for så mange flere i Bangladesh også ha vært. Vi kjenner det sterke bildet av to personer som klynger seg til hverandre i dødsøyeblikket, hadde man klart å skape bildet av de resterende døde- ville inntrykkene ha vært enda sterkere.

Mulig verdens øyne hadde holdt fokus på de fattigste av de fattige litt lengre.

Vi har ikke lov til, og må ikke glemme de som ikke har noen verdens ting!

Et menneske som dør i ulykker eller naturkatastrofer er et for mye, faktum er at det vil skje igjen og igjen- slik er den moderne verden, og det vil aldri endres. Vi bør prøve å forstå at mennesker er likeverd, uansett nasjon, hudfarve eller religion.

Vargas

2 thoughts on “USA vs Bangladesh- Er amerikanere mer verdt?

 1. Tror ikke nødvendigvis at jeg ville trukket verdivurderingen inn i bildet i den grad du gjør her da akkurat det egentlig strider mot mitt eget verdisyn, men tror nok det har en langt enklere forklaring enn som så; alle fungerer slik at vi for det meste av tiden går på autopilot uten å være mentalt helt tilstede i forhold til disse tingene.

  Vi er rett og slett bygd sånn at i automatisk forholder oss til den sosiale gruppen vi identifiserer oss med, og dermed skaper et forhold i forhold til oss og dem når det kommer til vurdering av sakenes relevans. En amerikaner er mer «oss» enn en borger fra Bangladesh.

  Kombinerer man så dette med den moderne vestlige tenkemåten ved å aktivt unngå alt som er vanskelig å håndtere så fort som man klarer å finne noe annet som kan distrahere oss fremfor å prosessere det på noen måte.

  Resultatet er at media, som generelt sett er mer interessert i annonseinntekter enn dekning saken fortjener i stedet lar saken rullere ut av forsiden mye raskere. Damn… tror jeg beviste poenget ditt ved å bevise at en død amerikaner genererer mer annonse-inntekter enn en død person fra bangladesh. Vel, man lærer så lenge man lever 😛

  1. Hei igjen Hvetebolle

   Mulig du har rett i det, at vi alltid ser på de man kan sammenligne seg med både sosialt og geografisk. Allikevel blir det veldig feil etter mitt hode.
   Mulig er det for tidlig å ta opp debatten, bare timer etter at en amerikansk småby er jevnet med jorda. Jeg kan enda forstå at noen kanskje blir provosert av
   denne påstanden. Like fullt så er det enorm forskjell på fokus fra ulykker, terror eller naturkatastrofer- mellom u-land og vestlige land som Norge og f.eks USA.

   Om annonseinntekter har noe med saken å gjøre, så er mitt poeng mer enn berettiget.

   Takk igjen for en god og lang kommentar.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.