Amming- kunne du ha ammet andres barn?

En pupp er en pupp og brukes i all hovedsak som spisskammer for de minste og viktigste. De som trenger den livsviktige næringen som kommer fra et kvinnebryst. Morsmelk er kanskje noe av det mest næringsrike som finnes. Debatten raser fortsatt, kan man amme andres barn?

Jeg er ikke i posisjon til å svare all den tid jeg ikke er i stand til å amme. Men mener å ha en klar mening om tema. Selvsagt skal en annen kvinne kunne amme et annet barn om behovet var der. Hvorfor ikke?

Så lenge det er snakk om barn som ikke kan få morsmelk av sin egen mor av ulike årsaker, må det være flott om en annen kvinne med melk i brystet kunne gi barnet den viktige næringen. Morsmelkerstatning blir aldri det samme som morsmelk, nettopp derfor bør alle barn få ekte melk fra et bryst, uansett brystets eier.

Mor og barn, det sterke båndet som varer livet ut, er det dette man er redd for skal forkludres på noen måte, de som mener det er moralsk forkastelig å slenge fram puppen for et annet barns ve og vell?

Bloggeren Mumsemamma skrev innlegget «får jeg amme barnet ditt» og dermed startet en landsomfattende og helt sikkert viktig debatt.

  • En amme er betegnelsen for en kvinne som ammer andres barn.
  • Når to eller flere kvinner ammer hverandres barn kalles det gjerne kryssamming.
  • Ifølge Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet finnes det ingen undersøkelser i Norge på hvor utbredt fenomenet er.
  • Historisk har det vært svært vanlig med både ammer og kryssamming.
  • Amming ble ofte valgt bort av overklassens kvinner, de satte ut den jobben til fattige ammer av flere grunner.
  • Blant folk flest var det også vanlig å tre støttende til for sine medsøstre dersom en kvinne manglet melk eller døde i barsel.
  • I dag er norske kvinner blant de mødrene i verden som ammer egne barn lengst.
  • Omtrent 80 prosent av alle barn får morsmelk når de er et halvt år gamle, og det er ikke uvanlig å amme til barnet er mer enn halvannet år.

(Kilder: Folkehelseinstituttet, Wikipedia, Store Norske Leksikon)

– En pupp er som kjent også en erogen sone som de fleste vet. Når det kommer til barnets matforsyning, er det vel det siste en mor eller annen kvinne tenker på- går jeg ut i fra. Men kan allikevel være en egoistisk tanke bak å si nei, jeg ammer kun mine egne barn, om spørsmålet slukke dukke opp?

Jeg bare spør.

Norske kvinner er blant de som ammer barnet sitt lengst av alle. Mange kvinner ammer til barnet nærmer seg et år, noen går også over denne alderen. Noen få ammer barnet lengre, så lenge at de føler ubehag rundt å publisere dette til noen som helst. De synes det er trist å tvinge barnet til å slutte å ta brystet.

Når barnet selv er i stand til å hente ut puppen for å få kos og næring, har det vel gått for langt for både mor og barn.

– En kvinnes bryst er et næringstilførselsorgan i den perioden hun ammer barnet. En relativt kort periode med andre ord. Ellers i mors voksne liv er brystet og brystene en viktig erogen sone. Kan det være årsak nok til at det fortsatt er svært tabubelagt å ta debatten om å amme andres barn?

Alle nyfødte barn fortjener kun det beste, da bør de få det gjennom den svært næringsrike morsmelken uten tanke for hvem som eier brystet. Er det ikke direkte egoistisk å si nei til et barn som trenger denne næringen, og som må få pulver i stedet?

Hadde du ammet andres barn?

 

Foto: Flickr/ Marianne Oosterom-Ostendorf

Kilde: Aftenposten.no

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.