Spørsmålene er mange, svarene finnes bare hos det enkelte par som er i en slik krevende situasjon. Livet blir snudd helt på hodet i det man ikke lenger har ungdommer som bor hjemme. Det blir stille. For mange kanskje for stille.

Legg opp en plan som inkluderer deres interesser alene hver for seg og ikke minst et felles prosjekt der begge kan delta og engasjere seg.

Dere har tenåringer som snart er selvstendige nok til å flytte hjemmefra for å stifte eget bo eller kanskje skal studere flere år i utlandet. Dere, som mor, far og par er midt i livet. Hva skal dere gjøre nå? Har dere planene klare?

– Nå er det viktigere enn noen gang at man finner noe å snakke om, noe som opptar begge. Som godt voksen og som senior, kan dere begge ha helsen i behold og være arbeidsfør i mange år. Dere har bare hverandre og enorme muligheter ligger åpne. Økonomien er bedre enn noen gang.

Den andre ungdomstiden, da dere endelig kan nye alderdommen og hverandre, kan også ha flere spørsmål enn svar. Noen frykter at denne tiden kan bli både tom, vanskelig og ensom. Det er selvsagt helt opp til dere selv. Med god planlegging, kan det bli den mest fantastiske perioden  i livet.

Deres felles prosjekt har vært barna og deres oppvekst. Nå forsvinner en «vegg» for dere begge. Må det bli tungt å vanskelig, så vanskelig at dere vil skille lag, eller er det håp for en ny «ungdomstid» der dere skal nyte livet, reise til Syden et par ganger i året med felles venner som er i samme situasjon?

– For de som ikke er mentalt forberedt på tiden uten en samlet familie der barna/ de unge voksne er inkludert, kan bli en stor påkjenning. For noen så problematisk at de faktisk blir fysisk syke av det. For de fleste kan det være smart å planlegge denne tiden som kommer, etter at tre eller fire igjen er bare to.

Man bør kjenne sin partner godt etter å ha bodd sammen lenge nok til å ha oppdratt to barn, er det nok kjærlighet igjen til en ny «vår»? Bør ikke kjærligheten være sterkere enn noen gang? Eller er det på tide å leve ut det livet man har gått glipp av nettopp fordi man har forsaket så mye for barnas skyld?

Ta vare på deres felles minner og nyt den andre «ungdomstiden» som gir uendelige muligheter. Nå kan de aller fleste drømmer realiseres.

Ofte har voksne nordmenn midt i livet god økonomi og kan innløse fantasier og drømmer som har bygd seg opp med årene. Hva med den Bungalowen på Gran Canaria som dere begge ble så forelsket i. Kanskje noe lignende er til salgs i varme strøk?

– Det er også langt vanligere nå enn tidligere at voksne par som ønsker å gjøre det de har brent for i mange år mens ungene var yngre.  Og med langt bedre økonomi nå enn når ungene var små kan de fleste drømmer realiseres ved å ta pant i egen bolig, og  få langt bedre råd enn noen gang.

Har man brukt mange år av sitt liv med sine partner og ektefelle kan man like godt eldes sammen. De som tror på en ny vår med en potensiell ny og kanskje yngre elsker eller kjæreste blir ofte svært skuffet.

Legg planer for en ny vår med din livsledsager som har stått deg bi i tykt og tynt, gjennom gleder og sorger. Nyt livet for det det er verdt og realisere de største drømmene. Sammen.

Nå er deres tid endelig kommet, barna dine kan du se så ofte du vil, allikevel har du tid til å gjøre alt du ikke rakk før.

Har du foreldre eller besteforeldre som ikke er helt på nett, men sliter med å finne tekniske løsninger for seg selv og sine nærmeste, så er kanskje Seniorportalene stedet å finne svar? Det er utvilsomt verdt et forsøk.

 

Foto: Flickr/Snakelover Photography

Vargas

Tags: gammel, pensjonist, relasjoner, ungdomstid, voksen

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Dårlig samvittighet? Hvorfor det?

Mange mennesker går gjennom livet med en bekymret mine, og bekymrer seg for absolutt alt hele tiden. Inklusiv været. Om...

Sexy Jenny Skavlan skaper mote som vekker oppsikt

Jenny Skavlan (27) blir lagt merke til. Ikke bare fordi hun er en av Norges flotteste kvinner, men fordi hun...

Lukk