Endelig kan du få være vårkåt igjen!

Gjennom store deler av mars skal sola sinne på vinterbleke kropper i hele Sør-Norge. Dessverre er det endel drittvært på vestlandet og i Nord, men våren kommer, bare vent. Snart er det vår i hele det vakre landet vårt.

– Du har lov til å glede deg over fuglekvitter, bølgeskvulp, barnelek og latterklang, kjenne gresset gro mellom nakne tær. Det er ikke bare i trærne sevjen stiger. Vi mennesker som bor her opp i havgapet langt mot nord vet å sette pris på årstidene. Da er det lett å velge seg våren som sin favoritt-årstid.

Kanskje er det slik at vi blir vårkåte fordi det meste er lettere, vi går med mindre klær, vi ser andre som nyter varmen og sola. Vi får lyst til å være mer ute, vi spiser annen type mat, lettere måltid. Hormonet Melatonin er en meget viktig faktor som virker inn på vår biologiske rytme.

Å være ung og ofte kåt kan være et problem for både jenter og gutter, kvinner og menn i alle aldre. Det trenger ikke å ha noe med at man mangler en partner å ha sex med. Det kan også være at man ikke vet hvilken vei sti man skal gå. Ensomhet kan ramme unge som gamle.

 6298305133_b61d907ae2.jpg

Melatonin er altså et hormon som kroppen skiller ut om natta, det gjør oss trøtte og kroppstemperaturen synker noe. I mørketida foregår denne utskillelsen over noe lengre tid enn om sommeren, og dette kan påvirke vår økte energinivå i sommerhalvåret kontra om vinteren.

– Er du ung kåt og glad så bør du selvsagt glede deg over livet. Er du ikke fullt så ung lenger, men har helsen i behold er det selvsagt all grunn til å glede seg voldsomt over nok en vår.

Kanskje blir det vanskelig for noen å gå gjennom lange kalde vintre i Norge, det er stadig vekk populært å bosette seg i varmere strøk i siste del av livet for å unngå den verste kulda, snø og is. Er man i tillegg ensom her hjemme, er det enda en god grunn til å rise sørover.

Er man kåt og glad og finner den rette, så bør du gjøre alt du kan for å beholde vedkommende om det er det man vil. Enten det er fremmede kulturelle, i utlandet eller her hjemme.

Vi mennesker har fått en gave, og et viktig element i livet. Vi skal bli kåte for å ikke gå til grunne. Det er nettopp derfor vi forplanter oss og får barn. Forsvinner kåtheten forsvinner menneskene sakte, men sikkert fra denne planeten.

Ser du fram til våren?

 

Foto: Flickr/

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.