Er du shoppingavhengig?

Nordmenn har bedre råd enn de fleste andre, vi elsker å bruke det vi har mellom hendene og vell så det. Dessverre er det stadig flere som bruker andres penger for å få tilfredstillit shopping behovet. Er du i faresonen?

Nylig er det gjort en omfattende undersøkelse som viser det sanne faktum. Nordmenn er avhengig av å shoppe, faktisk så mange som mellom 12 og 22 prosent av den voksne befolkning i industriland vi lett kan sammenligne oss med, sliter med å kontrollere sin kjøpevaner. Det er et skremmende høyt tall.

Vi får impulser, fristelser og kjøpepress hvor vi enn snur oss, man skal ha en viss mengde standhaftighet, moral og økonomisk ryddighet for å ikke gå på en økonomisk smell. Fristelsene og tilbudene er mange.

– Vi nordmenn tjener mye penger sammenlignet med de fleste, vi har god råd, vi trenger strengt tatt ikke å bruke kreditt, allikevel er overforbruket og inkassogjelden vår rekordhøy. Vi bruker mer penger enn vi tjener og det verste er at mye av det vi kjøper er ting vi strengt tatt overhode ikke har bruk for.

Tilbud på alt du kan tenke deg mellom himmel og jord finner du i reklame i postkassa, i de kommersielle TV-kanalene eller i media forøvrig.

Ikke trenger du å betale for varene du har mest lyst på heller. Ihvertfall ikke før om et år. 12 måneders betalingsutsettelse er det siste på markedet for at du skal svi av noen tusenlapper ekstra, så ofte som mulig.

– Vi blir oppfordret av politikerne til å være moderate, sette av penger til uforutsette ting, samtidig som vi må holde hjulene i gang i samfunnet ved å bruke av vår overflod. Dessverre er det de yngste det går verst utover. Mange unge klarer ikke å spare opp penger til egen bolig, ikke klarer de å spare til å kjøpe seg det de har lyst på; da er det lett å bite på gode tilbud».

– Tall fra Statistisksentralbyrå viser at det er mange nordmenn som ennå ikke har betalt for julegaver de kjøpe via kredittkort i desember 2012. Det blir dyre julegaver. Renters rente på kredittkort-bruk er langt dyrere enn noen banklån du finner. Betaler du derimot innen betalingsfristen, er det klokt å bruke kredittkort. Aldri ellers.

– På grunn av økt behov for materialistiske goder som finere hus, bil ,båt og kone enn naboen; kan man ofte ha bruk for mye penger over lang tid. Vi nordmenn elsker å kjøpe ting vi strengt tatt ikke trenger. Bare i desember alene bruk vi 50.000.000.000 = 50 milliarder kroner på ting vi ikke har bruk for.

Det koster å framstå som suksessrik og vellykket på Facebook og i sosiale medier.

– De fleste nordmenn er livredde for å framstå som fattige, mindre suksessfull eller ikke ha råd til ting andre venner og kjente har råd til. Dette behovet skaper nødvendigvis problematisk shoppingadferd hos oss. Vi er villig til å strekke oss veldig langt for å få det som vi vil, koste hva det koste vil. Det gnir kredittselskapene seg i nevene for å ler hele veien til inkassoselskapene.

– For å unngå å havne på Luksusfellen eller i et økonomisk uføre det kan ta lang tid å komme seg ut av, er det et par ting du selv kan gjøre allerede nå. Sett opp et privat budsjett for deg og din partner, spør deg selv neste gang du er i butikken, på nett eller ser en fristende reklame; trenger jeg egentlig dette?

Ikke bruk andres penger, spar opp til det du skal ha, bruker du kreditt så legg unna så du kan betale før rentene starter å løpe.

 

Foto: Flickr/ hajlana

Kilde: TV2.no

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.