Grådige banker sende regningen til sine kunder

Dårlig konkurranse bankene i mellom gjør at de kan holde en langt høyere rente til sine kunder  enn strengt tatt nødvendig. Storbanken DNB er versting i så måte. Rune Bjerke er Norges mektigste banksjef, han har ca 40% av alle bankkunder i Norge. Aldri har bankene tjent mer penger enn nå. 

– Myndighetene har pålagt bankene å ha en skjerpet inntjening og økt kapitalkrav for å sikre bankens framtidige drift ved eventuelle kriser. Bankene står allikevel fritt til å legge inntjening helt andre steder enn hos bankkundene. Det er selvsagt urimelig at vi som kunder skal ha ansvaret for å skaffe bankene god nok likviditet gjennom for høye renter.

Det bankene burde gjøre var å forlange større likviditet hos bankens aksjonærer som gjør seg søkkrike gjennom store fortjenester, eller de kunne i en tidsbestemt periode; begrenset utlån til forbrukerne.

De fleste finanspolitiske talspersoner på stortinget tror det kan bli mulig å endre lovverket, slik at bankenes fortjeneste kommer bankkundene til gode, slikt rimelig er.

Du som bankkunde bør selvsagt betale minst mulig for ditt banklån. Jo bedre likviditet du har, jo sterkere står du mellom bankene og kan dermed forlange absolutt beste betingelser. Dessverre er det alt for få som benytter seg av den situasjonen. Sannsynligvis er det et flertall av nordmenn som betaler mange tusen kroner for mye,  i renter på sine banklån pr år.

Kun de som tar seg det bryderiet med å sjekke betingelsene i flere banker, er smarte og sparer penger verdt en solid sydentur til fire personer, bare ved å sjekke hva rentene kan være i en annen bank.

Innskuddsrenten på de pengene du som bankkunde har innestående er lik null. For de pengene du låner har renten riktig nok stått stille det siste året, men renten er satt for høyt i de fleste banker. Norge er blant de land i verden som har banker som tjener mest penger pr bankkunde. Dette vil statsminister Erna Solberg ha en slutt på og går i spissen for et renteopprør.

Pengemarkedsrenten er den renten bankene må betale for å låne penger, denne renten har falt gjennom hele året, uten at bankene har løftet en finger for å gi kundene den fordelen dette kunne ha gitt norske bankkunder.

Er du DNB-kunde er du sannsynligvis lurt oppe i stry.

Med en telefon til en annen bank, kan du med stor sannsynlighet spare ca 10.000 kr på et år. Det er bare opp til deg selv å ta skrittet fullt ut og bytter bank. Det er langt enklere enn mange tror. Din nye bank gjør nemlig jobben for deg, du må bare skrive under papirene.

De største norske bankene har de siste årene lagt seg opp et overskudd på svimlende 42.4 milliarder kroner. Penger som norske bankkunder er med på å betale. Dessverre er det for mange kunder som er lojale mot banken, det ødelegger for de fleste andre som ønsker lavest mulig rente på sine lån.

– Bankene er ute etter en ting, din signatur på en langsiktig låneavtale, gjerne med en så høy rente som mulig. Selvsagt er det flott med en bank som du kan besøke, ha din egen kontaktperson, som serverer deg kaffe når du kommer til bankmøte. Den samme personen er ute etter det samme. Dine penger, helst så mye som mulig.

Er du smart, så bytter du bank allerede i dag. Hvorfor betale mer enn du må til banken, har du så god råd da?

 

Foto: Flickr/ Ben Andreas Harding

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.