Har du ingen venner?

Årsaken til at du ikke har noen venner kan være så mangt, men ensomheten bør ikke være endelig. Du kan få venner du like mye som andre. Du bør bare snu litt om på livet, så skal du se at det ordner seg. Det først du bør gjøre er å sosialisere deg selv, gjøre noe du liker.  Sammen med andre.

– Å være ensom er langt mer normalt enn du tror og man må verken være gammel, syk eller skrullete for å kjenne på det å aldri dele livet med andre. De fleste har familie, søsken eller kolleger å dele tiden sin med, men ganske mange har liten eller ingen annen omgangskrets som det er verdt å skrive hjem om. Andre igjen har noen få gode, men også livsviktige venner.

Å ha venner gjennom hele livet er ikke alle forunt, dessverre. Venner burde ha vært å få på blå resept, fordi mennesker er menneskers glede, men det visste du kanskje?

– For å beholde venner i sin omgangskrets, de venner det er verdt å ta vare på er ikke bare enkelt. Man skal lære seg å være en gode venn tilbake også. Det er det venner gjør for hverandre, er til stede. Nettopp da, når man trenger en venn, er det ofte kun de ekte vennene som stiller opp for deg. 

IMG_1706

Så kan du jo begynne å telle opp, hvor mange skikkelige gode venner eller venninner har du? Holder det egentlig ikke med en liten håndfull ekte venner, for å få tid til hver og en av disse?

Ingen SMS, ingen epost, ikke engang «SPAM», ikke en eneste telefon med ønske om en tur på byen en lørdagskveld. Ingen kontakt. Hvorfor?

– Mange har mer enn nok med sitt, det er ikke uvanlig at single kvinner og menn i sin beste alder; også kan være ensom i perioder. Det er faktisk helt opp til deg hva du gjør med det og i hvilken stor grad du ønsker et større nettverk rundt deg. Man må faktisk ikke engang være singel for å kjenne på ensomheten noen ganger. Det kan faktisk være nettopp den personen, på din arbeidsplass som du aldri ville ha trodd var ensom. Som er nettopp det.

Man kan sjelden se det på vedkommende at han eller hun er ensom, men man kan gjøre noe med sin egen ensomhet og dermed være en venn for noen andre.

Noen mennesker er gode på å kamuflere sin smerte, derunder også ensomheten. Dessverre er den skambelagt på lik linje med psykisk sykdom eller andre utfordringer man ikke ønsker å dele med omverden.

– Nordmenn generelt bør bli bedre på å bry seg om hverandre, vi har et for kaldt, travelt og egosentrisk samfunn. Vi har blitt for opptatt av vår egen akse, oss selv og vårt. Om du tenker deg godt om, så kjenner du trolig ikke navnet til naboen engang, ihvertfall ikke hvem som bor to, tre hus lenger ned i gata. Kjenner du deg selv igjen?

For 50 år siden, visste alle hva naboen het, hva de spiste til middag, hvor de jobbet og hvem de omgikk på fritiden. Kanskje ikke alt var så bar den gang heller, men antallet ensomme mennesker har utvilsomt økt i omfang. På tide å endre holdning?

Kanskje det kan være løsningen, å be nettopp naboene på en kaffesvett og noe godt å bite i, og spørre vedkommende rett ut- om de er ensomme?

Foto: VARGAS12.COM

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.